Приет е стандарт за Wi-Fi 6 - най-голямото подобрение на технологиите за 20 години

Технологии
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Официално се откри нов честотен диапазон за Wi-Fi - 6 GHz. Решението е взето от Федералната комисия за съобщения на САЩ.

Само за няколко месеца потребителите ще могат да получат още по-бърз безжичен интернет и повече безплатни канали за домашни рутери.
Последният път, когато честотите за Wi-Fi бяха изчистени през 1989 г., първият получи диапазона 2,4 GHz, а след това и честотната лента от 5 GHz. От няколко години производителите на Wi-Fi Alliance и производителите на електронни устройства се опитват да получат нова гама от американския регулатор, която ще разшири възможностите за Wi-Fi.
Wi-Fi на 6 GHz ще бъде в състояние да осигури приблизително същия теоретичен обмен на данни като Wi-Fi на 5 GHz, но поради увеличената честотна лента, реалната скорост ще бъде по-висока от тази, която може да се използва от стандарта Wi-Fi 6. Можете да използвате един рутер Огромен брой устройства ще бъдат свързани едновременно и те няма да влизат в конфликт помежду си поради смущения на вълните.
Всеки производител ще може свободно да използва честотната лента от 6 GHz в своите устройства, не е необходимо да получават лицензи за нейното използване. Устройствата ще започнат да поддържат 6 GHz Wi-Fi до края на 2020 г., така че въвеждането му е точно зад ъгъла. На новите устройства ще се появи специална маркировка - Wi-Fi 6E.