Борисов призова да ”цъкаме” ново приложение за борба с COVID-19, за да улесним държавата

Технологии
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Всеки гражданин ще може да се включи в новата национална информационна система за борба с COVID-19, да получава бързо надеждна информация

и да се ориентира към здравните заведения, съобщи на брифинг в Министерски съвет премиерът Бойко Борисов.
Останете си вкъщи и си цъкайте приложението, призова той.
Преди десетина дни екип от млади специалисти е направил предложението, с което да се улесни работата на националния щаб, на контролните органи и на всеки гражданин. Който иска, доброволно да се включи, каза Борисов.
В момента приложението, което се казва Virusafe, e пуснато за одобрение за включване в Apple App Store and Google Play Store.
Очаква се до ден-два да бъде одобрено и да може да се сваля на телефоните на потребителите.
Реализирана е мобилна апликация за всеки гражданин, насочена към това хората да могат проактивно да информират за текущото си здравно състояние и същевременно държавата също да може да реагира, ако се налага, съобщи на брифинга Ивайло Филипов от “Информационно обслужване”.
Събирането на данни ще е на доброволен принцип. В приложението ще има и географски принцип – по области и общини.
Централен регистър ще събира информацията и ще я изпраща на държавните органи. Има регистър на карантинираните и на всички заболели – тази информация по автоматизиран път стига до органите на МВР, които осъществяват контрола на карантинираните. В системата са предвидени и интеграции с личните лекари, общините, службите на МВР, включително Гранична полиция и пожарната, с доброволците, за да може въведената информация да бъде моментално използвана от всяка структура.
Изграждането на такова интегрирано софтуерно приложение е от изключителна полза за Министерството на здравеопазването в дейността ни и в борбата срещу коронавируса, каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на пресконференция в Министерския съвет.
Мобилното приложение и регистърът са много важни, защото ни дават много информация, за да правим съответните анализи, каза здравният министър.
Източник: informiran.net