Как да създадем спалня в Скандинавски стил?

Блог
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Скандинавският стил обикновено се свързва с приглушени земни, прохладни цветове, чисти линии и абсолютен комфорт. Много популярен в цял свят, той произхожда от северните страни – Финландия, Швеция и Норвегия. Продължителните зими и суровият климат подтикват обитателите да изпълнят домовете си със светлина и позитивност.

 

Характеристики на стила

Основната характеристика на скандинавския стил е неговата сдържаност. Той представя любовта към природата, призовава да се пестят ресурсите и да обичате дома си. Типичният скандинавски интериор е максимумът от светлина и пространство, висококачествените естествени материали, удобните мебели и уютните текстилни изделия.

Основните условия за реализиране на стила са:

– Светли цветове. Най-подходящите цветове в интериора са бели, сиви и меки сини нюанси. Пясъчните, сивите и дървесните нюанси могат да бъдат избрани като допълнителни. Ролята на акцентите се заема от червеното, тюркоазеното и индигово синьо;

– Естествени материали. Популярни са най-вече дърво, камък и керамика. В дизайна на текстила се залага на спалното бельо от памук;

– Мебели. Колкото по-проста е формата, толкова по-добре. Рамката на мебелите обикновено е изработена от надеждни материали. Най-често това е издръжлива дървесина, боядисана в бяло. Ролята на тапицерията се изпълнява от плътни тъкани, кожа и велур;

– Декорът. Акцентът се поставя върху цвета или формата. Колкото по-сложна е формата, толкова по-предпочитан е неутралният цвят. Често в зоната на камината на дневната в скандинавски стил могат да се намерят еленски рога.

 

Простота, красота и лекота

Често, ремонтът в този интериор се извършва от собственика на къщата самостоятелно. Като притежава компетентен проект в ръцете си, той се опитва да го доведе до рализация и да се наслади на плодовете на неговия труд. Практичността в интериора се предава чрез проста, но надеждна система от мебели, неизискваща много разходи и експерти със статут на дизайнери. Рентабилността е важен критерий за скандинавския стил. При избора на материали и текстил предпочитание се дава на висококачествени и евтини варианти. Може да намерите необходимите материали и мебели в почти всеки магазин.

Друга особеност на скандинавския стил е разумната умереност. Европейците отдавна са се научили да се задоволяват с малко и не търсят блясък и шик. Минимализмът е напълно компенсиран от домашната топла атмосфера. От тавана до пода, този стил има най-високата степен на комфорт и ефективност.

Скандинавски аксесоари

Като аскети, северните хора предпочитат скромността. Акцентите в интериора се създават с оригиналната комбинация от линии или цветни блокове на снежно бял фон. Декорите са предимно старинни предмети от детството. Често това са сладки и наивни неща и много по-рядко са ярки или комерсиални предмети.

Връзка с модерността

Стриктното дозиране на декора позволява да не се претоварва пространството. Всяко нещо се избира според настроението. Можете да украсите стените с винтидж плакати и черно-бели снимки и картини в необичайни рамки. Връзката с модерния стил осигурява присъствието на съвременни домакински уреди. Въпреки своята простота, скандинавският интериор е функционален и много удобен.