Как да си приготвим суши вкъщи?

Блог
Typography
 • Smaller Small Medium Big Bigger
 • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Приготвянето на суши у дома не е прекалено трудна задача, ако използвате пресни съставки, овладеете няколко прости стъпки и разполагате с най-важните кухненски прибори.

Ще ви разкажем стъпка по стъпка как можете да приготовите перфектен ориз за суши у дома и след това да го използвате, за да приготвите нигири или хосо-маки. С малко практика скоро ще успеете да направите оризови топчета и типични рула за суши и у дома. А пък, ако желаете, можете директно да поръчате доставка на суши от foodpanda и да си спестите времето за приготвяне.

Готвене на суши: ето как става

  Прясно приготвеният суши ориз и прясна риба са най-важните съставки за вашето суши. Обясняваме стъпка по стъпка как сами да си направите ориз за суши.

Съставки за 600 г варен ориз за суши:

50 мл оризов оцет, 25 г захар, 7 г сол, 250 g ориз суши (японски ориз с къси зърна)

Готвене на суши ориз – инструкции:

 1. За суши зу загрейте оризовия оцет, захарта и солта в малка тенджера, докато разбърквате, докато захарта и солта се разтворят. Поставете на хладно място.
 2. Направете сами суши - Изплакнете ориза. Покрийте ориза със студена вода, омесете. Отцедете през сито. Налейте във вода, докато се избистри. Оставете ориза да почива във вода за около 30 минути.
 3. Оставете ориза да заври в 350 мл вода. Покрийте и оставете да къкри на тих огън за около 15 минути. След това оставете да почине с кърпа между тенджерата и капака за около 20 минути.
 4. Покрийте готовия суши ориз с влажна кърпа и го оставете да почине за около 30 минути. Не поставяйте в хладилника, в противен случай ще бъде неприятно трудно.

Съставки за 12 броя нигири:

400 g рибно филе, 250 g варен ориз за суши (виж по-горе), 1-2 ч.л. паста от уасаби, оцетна вода (купа със студена вода с малко оризов оцет), соев сос за сервиране.

Оформете нигири – инструкции:

 1. Нарежете рибата на ивици с ширина 5 - 6 см и височина 2 см. Поставете ножа на около 4 см от края, изрежете ъгъла по диагонал надолу.
 2. Нарежете нигири рибите на филийки. От лентата изрежете дебели 6-8 мм, равномерни филийки.
 3. Навлажнете ръцете си със студена оцетна вода, отърсете излишната вода. Оформете приблизително 20 g ориз на дълга топка с пръсти.
 4. Вземете парче риба в лявата си ръка и върху нея разнесете малко уасаби. Поставете оризови топчета върху рибата и натиснете леко отгоре.
 5. Завъртете сушито в ръката си и леко натиснете дългите страни и свободния край.
 6. Внимателно потопете сушито с рибената страна в соев сос и консумирайте с удоволствие.

Пригответе сами Hoso-Maki

  Когато чуят думата суши, повечето хора автоматично се сещат за ролките, направени от листа нори и ориз за суши, в които са скрити риби и други подобни. Ще ви покажем как правилно да направите Hoso-Maki у дома.

Съставки за 32 броя:

4 нори листа, 600 g варен ориз за суши,| 2 ч.л.  паста от уасаби | 500 g рибно филе (на ситни кубчета, стръкове лук, суши подложка, оцетна вода.

 1. Поставете постелката за суши върху работната повърхност. Поставете 1 нори лист по дължина в долния край на постелката за суши с гладката страна надолу.
 2. Навлажнете ръцете си с оцетна вода. Разстелете около 150 g ориз върху нори листа.
 3. Разстелете чаена лъжичка паста от уасаби по дължина в средата на оризовата повърхност. Отгоре подредете 125 g риба по линия, поставете до тях 10 стръка див лук.
 4. Повдигнете постелката за суши отдолу и с нея навийте ориза и пълнежа. Уверете се, че пълнежът остава в средата на рулото.
 5. За да оформите рулото за суши в кръгла форма, поставете част от постелката върху него и внимателно, но здраво притиснете рулото заедно с ръце.
 6. Поставете върху дъска и разрежете на осем парчета с много остър, влажен нож.