Путин изрази надежда за постигане на всички споразумения относно Карабах

Русия
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Руският президент Владимир Путин по време на двустранна среща с арменския премиер Никол Пашинян в понеделник, 11 януари, заяви, че очаква да постигне споразумение по всички проблеми, свързани с Нагорни Карабах.


Руският държавен глава също благодари на арменския премиер, че е дошъл в Москва за разговори за региона.

„Според мен наистина, въпреки проблемите, които споменахте и които все още остават нерешени, се надявам, че все пак ще успеем да постигнем съгласие по всички проблеми, включително хуманитарните въпроси“, каза Путин.

Пашинян от своя страна отбеляза приноса на руския лидер за уреждането на конфликта в НКР.

„Вашият личен принос в мирния процес винаги е бил много осезаем, особено сега, може да се каже, след добре известните събития <...> на фона на всички тези събития, съм сигурен, че отношенията между Армения и Русия ще се задълбочат. Русия беше и ще остане нашият основен стратегически съюзник в сферата на сигурността. Също така трябва да обсъдим не само бъдещето на региона, но и дневния ред, който съществува в двустранните отношения “, подчерта той.

Ръководителят на арменското правителство също заяви, че е доволен от резултатите от тристранната среща с Путин и азербайджанския лидер Илхам Алиев, която се проведе по-рано в понеделник.

„Радвам се, че в резултат на преговорите имаме поне някакъв резултат и това е важно. Уверен съм, че прилагането на споразуменията, формулирани в изявлението, може сериозно да промени икономическия облик на нашия регион и инвестиционната привлекателност и потенциал “, каза Пашинян.

В същото време той изрази опасения, че изпълнението на икономическите въпроси от приетата декларация може да бъде трудно на фона на нерешени хуманитарни въпроси в региона. Според Пашинян тези въпроси са най-чувствителни за Армения.

Срещата на лидерите на Русия, Армения и Азербайджан се проведе в Кремъл по инициатива на руския президент и продължи около четири часа.

В началото на срещата Путин изрази благодарност на Алиев и Пашинян за отговора на предложението за обсъждане на изпълнението на тристранното споразумение за Нагорни Карабах.

Преговорите се проведоха при затворени врати.

По време на преговорите Пашинян обяви готовността на Ереван за преговори за статута на Карабах. Той отбеляза, че работата по размяната на военнопленници, заловени в Карабах, ще продължи.

Алиев от своя страна потвърди , че тристранното споразумение се прилага ефективно и по време на прилагането му няма сериозни причини за безпокойство.

На 9 ноември беше подписано тристранно споразумение за прекратяване на военните действия в Нагорни Карабах . Документът също така предвижда въвеждане на руски миротворци в региона, размяна на затворници между страните в конфликта, прехвърляне на редица региони от региона от Армения в Азербайджан и връщане на бежанци в Карабах.
Источник - iz.ru