Искове срещу СЗО: Спорът между САЩ и Китай провали срещата на върха на Г-20

Китай
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Видеоконференцията на G20 не успя поради спор между САЩ и Китай


Конфликтът между САЩ и Китай по отношение на отношенията със Световната здравна организация доведе до прекъсване на отдалечената среща на върха на лидерите на Г-20. Вашингтон настоява СЗО да докладва за ранните си действия за контрол на огнището на коронавирус COVID-19. Пекин категорично отказа да обсъжда предложения за разследване на работата на СЗО.
Втората среща на върха на Г-20 за лидерство беше прекъсната в последния момент заради кавга между САЩ и Китай заради отношенията със Световната здравна организация, пише The South China Morning Post. В разговора трябваше да присъстват, наред с други, китайският президент Си Дзинпин и американският президент Доналд Тръмп.
САЩ настояват, че СЗО докладва за ранните си действия за контрол на огнището на коронавирус COVID-19, при който загиват над 190 000 души по целия свят, включително около 50 000 в Съединените щати. Китай категорично отказа да обсъжда предложения за разследване на работата на СЗО.
„Така конференцията беше прекъсната в последния момент. Въпреки това срещата на върха може да се състои в близко бъдеще, ако и двете страни могат да стигнат до компромис по отношение на СЗО или поне по отношение на формулировката на въпросите за СЗО в комюникето на Г-20 “, публикацията цитира съобщение от източник, участвал в подготовката за видеоконференцията.

Организационният комитет на Г-20 не отговори на имейл с молба за коментар.
Американските власти са готови не само да преустановят вноските на Световната здравна организация (СЗО), но и да променят ръководството й, заяви държавният секретар Майкъл Помпео преди два дни в ефира на Fox News.
Журналистите попитаха дали ръководителят на американския външен отдел смята, че настоящото ръководство на СЗО не е в състояние да действа ефективно.
„Мисля, че това е вярно. И дори повече от това. Може би САЩ никога повече няма да подпишат трансфер на средства от данъкоплатците на САЩ към СЗО. Може да се нуждаем от още по-драматична трансформация “, каза дипломатът, намеквайки смяна на ръководството за СЗО.
Освен това той отново обвини Китай и СЗО за нарушаване на правилата. Шефът на Държавния департамент подчерта, че Комунистическата партия на Китай не е информирала своевременно организацията за избухването на нов коронавирус.
Освен това, според него, китайските власти не са докладвали за случаи на предаване на вируса от човек на човек в продължение на месец и все още не са предали пробите за вируси от Китай на международната общност.
Помпео изрази мнение, че регулаторната единица на СЗО „явно не е успяла“ да контролира огнището.
На 20 април всички страни членки на Общото събрание на ООН подкрепиха резолюция, призоваваща да се предотврати спекулацията с коронавирусната ваксина - тя все още не съществува, но се предлага тя да бъде създадена.
Според текста страните от ООН за ООН отбелязват водещата роля на СЗО в борбата с коронавируса. Поради тази причина американската страна заяви, че не приема разпоредбите на резолюцията, се казва в коментар на уебсайта на Постоянната мисия на САЩ при ООН.
В същото време в коментарите се подчертава, че САЩ продължават да са дълбоко ангажирани да работят със световната общност за борба с новата пандемия на коронавирус.
„Въпреки че САЩ обикновено подкрепят резолюция, озаглавена„ Международно сътрудничество за осигуряване на глобален достъп до наркотици, ваксини и медицинско оборудване за контрол на COVID-19 “, Съединените щати не приемат параграф 1 относно„ ключовата, водеща “роля на СЗО в контекста на огнища на COVID-19 “, се казва в коментара.
Както обясни постоянната мисия на САЩ, страната признава, че СЗО трябва да играе роля за прекратяване на епидемията от пандемия. Вашингтон обаче остава сериозно загрижен за липсата на независимост, която СЗО демонстрира от началото на пандемията.
Към 25 април в света има 2750 889 заразени COVID-19. 195 455 души са починали от болестта, 781 893. са се подобрили.Според последните данни на СЗО в света са регистрирани 81 529 нови инфекции и 6 260 смъртни случая на ден.