Швеция: специалния начин за карантина

Европа
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

За правилността на избрания от Швеция път може да се съди съвсем скоро.
Напоследък една от най-популярните теми, която трябва да се спомене във връзка със световната „коронакриза“, е т.нар. „Шведският път“ е политиката на тази скандинавска държава, която се описва като почти напълно игнориране на епидемията и пускане на нещата от само себе си.


Тази стратегия е посочена от мнозина като пример, а от мнозина е критикувана. В същото време не се предоставят конкретни данни за това какво всъщност прави Швеция и какво всъщност се случва там.
И така, каква е реалната ситуация в тази страна?
Този въпрос, меко казано, не е празен. Особено сега, когато първата паника отшумя и мнозина са се замислили какво да ще правят след това.
Без да правим ценни преценки, можем да кажем, че „шведският път“ е поне опит, който е ценен във всеки случай.
И така, какво точно е? Ще се опитаме да опишем накратко както него, така и ситуацията в Швеция.
Какво направиха шведите?
Като начало: всичко, което се случи първоначално в Швеция, не идва от политическото й ръководство. Автор и главен водещ на програмата за борба с коронавируса е главният шведски епидемиолог Нилс Андерс Тегнел.
Какво е характерно: рейтингът на личното доверие към него в момента, след два месеца от епидемията, сред самите шведи е 53% (и 74% за националното здравеопазване като цяло). Това е малко повече от средното за света, нали?
Всъщност той вече е по-популярен от всеки политик в тази страна.
Именно с неговото твърдение шведските власти въведоха следните мерки: забраната за масови мероприятия (първо с повече от 500 души, а след това с повече от 50 души); превод в онлайн образование на студенти и университети; ограничения за обслужване на клиенти в кафенета и барове; забраната за посещение на пансиони за възрастни хора; оценяване на препоръки относно хигиената и социалната дистанция; самоизолация за възрастни хора по препоръчителен начин (същото за гражданите, които усещат първите симптоми, подобни на коронавирус); препоръчителна процедура за търсене на лекарска помощ само в случай на сериозни симптоми; препоръчително ограничаване на движението в цялата страна.
Образованието в училищата до 8 клас е запазено, но по конкретна причина: така че децата да нямат време да общуват с по-възрастни членове на семейството, което може да има определени последици.
Това е всичко. Отново подчертавам: това е всичко. Имам предвид всичко. Шведската държава не прави нищо друго във връзка с коронавируса.
Шведските епидемиолози отказаха въвеждането на карантина по принцип, давайки и практическа медицинска обосновка.
Според тях въвеждането му не просто не е полезно, а е вредно, тъй като в процеса населението няма да развие колективен имунитет срещу коронавирус и след премахването на карантинните мерки страната неизбежно ще бъде обхваната от втората и третата вълна на заразяване, последствията от които ще бъдат непредсказуеми.
В момента шведската здравна система е в състояние на максимална готовност и натоварване. Увеличението на броя на случаите се наблюдава при около 500 случая на ден. Няма недостиг на легла. Военната полева болница, разположена за всеки случай, все още не е участвала.
Няма и отмяна на лечение на пациенти с други диагнози, трансфер на планирани операции и други признаци на времето на епидемията от други страни в Швеция.
На първо място, причината тук е ефективна здравна система, която никой не е „оптимизирал“ или „намалил“. Освен това Швеция разполага с едно от най-големите съоръжения за производство на вентилатори в света, което също не играе роля на „решаващия пазар“ и затова по принцип шведските лекари не задават въпрос за необходимия брой на тези машини.
Каква е реакцията на самите шведи?
В по-голямата си част шведите се придържат към препоръките на правителството. Така всеки човек поема отговорност за обществото, за което както хората, така и обществото са били обучавани в продължение на много години.
На улиците в Стокхолм има по-малко хора, отколкото през юли по време на дългите летни ваканции и ваканции. Много магазини са затворени или въвеждат намалено работно време. Автобусите и влаковете са сравнително празни. Който може, работи от вкъщи.
В големите търговски центрове почти няма клиенти. Високото ниво на осведоменост на коренното население доведе до факта, че властите не са провеждали масови кампании за тестване на това население за коронавирус, разчитайки на факта, че болните ще бъдат обявени сами.
Но това не е основната причина.
Според шведски епидемиолози, ръководени от Андерс Тенгел, основната задача на държавата сега е да предотврати експлозивно увеличаване на честотата. И нищо не му помага толкова много, колкото масовите кампании на самата държава.
Системата за ограничаване на растежа на броя на инфекциите се основава на същото съзнание. Целта е необходимия брой шведи да се разболеят от коронавирус, като грипа, и да формират същия колективен имунитет.
Икономически удар
Разбира се, една от причините за подкрепа на подобни мерки от страна на шведското правителство е да минимизира щетите за икономиката от епидемията - нещо, от което правителствата по света най-много се страхуват в момента.
Въпреки това Швеция не избяга от последствията.
В Швеция, както и в други европейски страни, безработицата расте бързо от началото на март. Бизнес активността пада. Събиране на данъци също.
И въпреки че правителството все още е високо оценено от населението за курса им в борбата с пандемията, икономическата криза стигна и до Швеция, накрая превръщайки я в силно политически поляризирана държава.
Но последствията ще станат очевидни и накрая уместни едва след изясняване на ситуацията с епидемията. Междувременно шведите "проявяват разбиране".
Само на пръв поглед
Независимо от това, трябва да се отбележи, че Швеция в борбата си с епидемията се различава от другите страни не толкова, колкото изглежда.
Да, все още няма такава карантина, както в самата Германия. Кафенетата и баровете в големите градове са почти празни. Препоръките за отдалечена работа се спазват много точно. Посещението на старчески домове и болници, както вече беше споменато, е забранено. Пътуването в чужбина и вътрешно е силно обезкуражено.
Отбелязвам, че в Европа това най-„не се препоръчва“ означава малко по-различно от нашето.
Фактът, че предприетите мерки не са символични, говори например следното: данните от националното здравно управление показват, че сезонните заболявания на стомашно-чревния тракт или грип са намалели и това е ясен показател за ефекта от затягане на хигиенните правила и доколко те са сериозни ,
В тази връзка много експерти твърдят, че в редица моменти т.нар. „Шведският начин“ се различава от общоевропейския само на пръв поглед и само по методи.
Какво правителството мисли
Централното правителство в Стокхолм обаче проявява известна нервност.
В момента тя се стреми да получи допълнителни специални правомощия от парламента. Целта е правото да има ограничен период (три месеца) съгласно закона, който да ограничава свободата на събрания и движение, да придобие пряк авторитет върху критичната инфраструктура, като пристанищата и железниците, както и възможността за по-голямо влияние върху здравната политика в регионите и общините.
Освен това правителството се опитва да получи правото да определя времето за отваряне и затваряне на магазините.
В същото време той подчертава, че той се нуждае от допълнителни правомощия, само ако ситуацията се влоши, за да може бързо да взема решения.
Сега, след няколко седмици на действие на пакета от мерки, предложен от Андерс Тенгел и шведските учени, могат да се обобщят някои междинни резултати. Ще ги оставя без коментар, като цитирам само номерата на официалната статистика.
Към момента смъртността от COVID-19 в Швеция в абсолютни стойности е малко над една и половина хиляди души. Сама по себе си тази цифра казва малко. Относителните показатели са много по-информативни.
Според тях смъртността там е равна на 150 души на 1 милион от населението.
От друга страна: в Италия този коефициент е 384. В Испания той е 441. В Белгия 471. Между другото, именно Белгия е всъщност истинският лидер по смъртност от коронавирус в Европа, а не многострадалната Италия, която се насърчава с голям PR ,
В Америка, между другото, всичко също не е толкова ясно. Там смъртността всъщност е 118 души на 1 милион. Но това е, което се нарича "средна болница". В същия Ню Йорк той достигна безумна цифра - повече от 900.
По този начин е ясно, че Швеция не е лидер по отношение на смъртността. И това е най-малкото.
Доколко това е свързано с дисциплината на шведите и колко е коректността на шведските епидемиолози?
Това е добър въпрос, който в никакъв случай не е риторичен. Защото е възможно да се получи сравнително точен и научно потвърден отговор в доста кратък срок.
Факт е, че след няколко седмици в Швеция ще започнат масови тестове на популацията за антитела. И резултатите от него ще изчерпателно покажат дали стратегията по този много „шведски начин“ се оказа вярна: дали желаният колективен имунитет се е появил в това население. И ако е така, тогава ситуацията по света може да бъде съществено коригирана. Включително политически.
Много колеги в Швеция и в чужбина обвиняват Андерс Тенгел, че експериментира с цялата страна. И вероятно в много отношения са прави.
Но ще се осмеля да изглежда циничен и да отбележа: тъй като такъв експеримент беше започнал, би било глупаво да не използваме неговите резултати. И да ви кажа истината, ситуацията в Швеция е уникална и по това, че епидемиологичната стратегия там е определена от епидемиолозите, а не от политиците, както в останалия свят.
Така че нека да видим кой се ще окаже прав и каква всъщност е тази епидемия. Няма да чакаме толкова дълго!