Пуснати данни за аутопсия на коронавирус

Европа
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Експертите са открили защо белодробната вентилация не винаги помага на пациентите.


Първите подробни резултати от аутопсии на хора, починали от коронавирус, са публикувани в Германия и Швейцария. Разкрия и нови подробности за това как протича болестта.
Основното, което обединява всички жертви на коронавирус, е, че всички изследвани са имали високо кръвно налягане. Повечето от пациентите също страдат от затлъстяване, две трети също са имали увредени коронарни съдове, а една трета е имала диабет.
Хамбургският криминалист Клаус Пушел разкри 65 тела на хора, починали след заразяване с коронавирус. Според неговите наблюдения всички жертви са имали някои други заболявания, било то високо кръвно налягане, инфаркт, артериосклероза или други заболявания на сърдечно-съдовата система. Повечето от тях също преди това са страдали от белодробни заболявания.
В университетската клиника в Базел е извършена аутопсия на 20 загинали. Според ръководителя на процеса Александър Цанков стана ясно защо тежко болните пациенти имат затруднения с вентилация на белите дробове: в много случаи по време на заболяването обменът на кислород в белите дробове просто престава да функционира.
„По-малка част от пациентите са имали пневмония. Под микроскоп видяхме сериозно нарушение на микроциркулацията в белите дробове. Можете да дадете на пациента толкова кислород, колкото искате, той просто не може да бъде транспортиран по-нататък “, каза Цанков.
Междувременно Великобритания започва да тества ваксини срещу коронавирус при хора . Според министъра на здравеопазването на страната Мат Ханкок британското правителство вече води преговори с фармацевтични компании за подготовка на производството в случай на успех на тестовете.