Етнически групи, които са най-уязвими от коронавирус, идентифицирани във Великобритания

Европа
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Смъртността сред представителите на различни етнически групи във Великобритания е значително различна. До такива заключения учени от британския изследователски институт Институт за фискални изследвания (IFS), чийто доклад е достъпен на сайта .


Според тях най-високата смъртност в болниците на страната на глава от населението е регистрирана сред чернокожи имигранти от Карибите и африканските страни, както и от Пакистан и Бангладеш. Тази цифра е два до три пъти по-висока, отколкото сред бялото население на страната. Смъртността също е била по-висока в диаспората на индийците и малките етнически групи от бялото население. В същото време ирландците бяха признати за единствената етническа група, чийто брой на смъртните случаи беше по-малък, отколкото сред британците.
Изследователите смятат, че тази разлика се дължи на сложен набор от икономически и социални фактори, както и на здравословното състояние на гражданите. В допълнение, географското разпределение и плътността на населението в даден район влияят на смъртността.
На 30 април премиерът Борис Джонсън обяви , че пикът на коронавирусната епидемия на SARS-CoV-2 във Великобритания може да се счита за отминал. Според него през следващата седмица карантинните мерки могат да бъдат отслабени, но всички стъпки за премахването им ще бъдат договорени с медицински експерти.
Към 1 май в света повече от 3,25 милиона заразени с коронавирус, от които са починали над 233 хиляди, повече от 1 милион са излекувани. Обединеното кралство е сред петте страни, които са най-засегнати от коронавирус, заедно със САЩ, Испания, Италия и Франция. В страната са открити над 172 хиляди случая на зараза, от които са загинали 26 хиляди души.