Европа постепенно започва да облекчава карантината, докато икономистите преброяват щетите

Европа
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Европа постепенно започва да намалява карантината. Някои държави от ЕС вече са направили първите стъпки за премахване на ограниченията, докато други ще направят това в близко бъдеще.


През последните седмици епидемията COVID-19 намаля в най-засегнатите от епидемиологията страни в Европа - разпространението на вируса се забави в Испания и Италия. Ситуацията във Франция и Германия значително се подобри. Берлин заяви, че епидемията е взета под контрол.
Постепенният план за облекчаване на санитарните ограничения беше представен в Израел и САЩ. И накрая Китай напълно се сбогува с карантината и се връща към нормалното. Ухан, превърнал се в епицентър на коронавируса, отново е отворен за външния свят. Възобновени транспортни връзки с други провинции. Магазини и кафенета са отворени.
Междувременно икономистите преброяват щетите, нанесени от коронавирусните ограничения за отделните страни и света.
В САЩ пикът на епидемията приключи. На една трета от територията на страната през последната седмица няма нови инфекции. Във Вашингтон федералната администрация, след като провери данните на вирусолозите, обяви как точно ще се включи двигателят на американската икономика.
Доналд Тръмп, президент на Съединените щати: "Дългото блокиране в съчетание с принудителната икономическа депресия може да причини огромни щети за здравето на населението. Това включва рязко увеличение на злоупотребата с наркотици, злоупотребата с алкохол, самоубийствата, сърдечните заболявания и много други аспекти. Освен това много пациенти не търсят необходимита медицинска помощ, създавайки напълно нови опасности за общественото здраве. Новите принципи ще отворят страната ни. "
Жители на няколко държави излязоха да протестират срещу безработицата. За месец над 20 милиона души са загубили работата си в страната. Хората изискват връщане към нормалното.
Сега много експерти разглеждат кръвната плазма на тези, които са се възстановили, с антитела като едно от леченията за болните. Повече от половин милион пациенти вече са се възстановили в света, експертите не наблюдават масово повторно заразяване.
Кампанията срещу коронавирусната дезинформация за дезинформация е стартирана от ООН. В днешно време според служителите на Организацията на обединените нации особено опасни съвети и лъжи, са особено опасни.

Антонио Гутерес, генерален секретар на ООН: „Днес обявявам нова инициатива за отговор на съобщенията на ООН за напълване на Интернет с факти и наука, като се противопоставя на нарастващото зло на дезинформация - отрова, която излага на риск още повече животи.“
Китай активно помага на много страни да преодолеят последиците от пандемията. Ръкавици, антисептици и бързи тестове за коронавирус се доставят в Мадрид през специален въздушен коридор. В условията на строга карантина испанските лекари нямат достатъчно защитно оборудване.
Експертите настояват да не се отменя режима на самоизолация.

Испанските власти са принудени да облекчат ограниченията. Тези, които не могат да работят дистанционно, се връщат на работа, по-специално строители и служители на промишлени предприятия. Банковите клонове ще се отворят . Премиерът на страната заяви, че поетапната карантина ще продължи, когато COVID-19 отстъпи.
Европа напуска постепенно карантината. Много бизнес ограничения са облекчени. Литовското правителство реши да отвори магазини в големите търговски центрове в близко бъдеще. Ремонтните магазини, потребителските услуги и магазините също ще възобновят работата си, ако имат достъп до улицата и възможност за контрол на потока от клиенти. В Германия следващата седмица ще се отворят търговски павилиони с площ не повече от 800 квадратни метра. В случай на успешно овладяване на болестта училищата ще започнат да работят през май.
Финландия премахва карантината от региона Уусимаа. Имаше забрана за влизане и излизане. В Италия карантината е удължена до 3 май. Но някои отстъпки бяха отправени към гражданите. В страната отвориха книжарници, както и магазини с офис консумативи и детско облекло. В следващите дни се очаква отслабване на забраните за разходки в паркове и площади. Отваря Полша и паркове следващата седмица.
В Дания учениците в началните класове ходеха на училище, отвориха се и детски градини. Холандия възнамерява да премахне ограничителните мерки с повишено внимание . В Австрия започват да работят магазини за бита и градинари. В началото на май правителството планира да отвори всички търговски обекти, а от средата на месеца - ресторанти и хотели. В България и Румъния се отварят пазарите на храни. Румънските училища могат отворят на 15 май.
В Чехия, където повече от половината работници загубиха доходите си по време на карантина, магазините за велосипеди и строителните пазари отново отвориха вратите си. Също така облекчени ограничения за разходки в парковете. В Швейцария правителството реши на 27 април да отвори фризьорски и медицински кабинети.
99-годишен британски ветеран изпълнява благотворителен маратон. Той вървеше по своите проходилки в градината си. Той планирал да събере хиляда паунда за лекарите и в крайна сметка ги спечелил 12 милиона. Ветеранът се чувства отлич