Археолозите са открили 2400-годишен щит на келтския воин

Slender hudson essentially lesson correspondence pat

Свят
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

За първи път в Европа археолозите са намерили добре запазен 2400-годишен щит на келтски воин, изработен от дървесна кора.


Изследователите съобщават, че това е първият щит, открит в Европа, направен от кората на дърво. Всички останали щитове, открити по-рано на континента, са направени от дърво или метал. Новият щит беше много лек и позволи на собственика му да се движи бързо. Анализът показа, че артефактът е подсилен с дървени колани и оборудван с джанта и дръжка, за да се улесни придържането и използването. Радиовъглеродният анализ разкри, че щитът е направен между 395 и 255 г. пр.н.е. Предполага се, че кората на продукта е отрязана от елша, върба, топола или леска. Външният слой на кората образува вътрешната страна на щита. Коланите бяха направени от кората на ябълково дърво, круша, дюля или глог, а чадърът в центъра на щита беше направен от върбова сърцевина. Щитът беше боядисан в клетка с червена боя на основата на хематит. Отпечатъци казват
За по-голяма яснота изследователите реконструираха щита, използвайки същите видове дърво. Археолозите казват, че плетените изделия от кора са били често срещано явление в древна Великобритания, но и до днес те са много рядко запазени, така че възможността за изучаване на древния щит е голям успех. В артефакта има богата информация за желязната епоха и древните занаятчийски практики.

Снимка: Raymonds / Leicester University