Анкара иска от Русия технология за производството на С-400

Свят
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Президентът на турския орган за отбранителна промишленост (SSB) Исмаил Демир заяви, че Анкара е готова да закупи от Русия втория комплект зенитно-ракетни системи S-400 (SAM), при условие че се предаде технология, съобщава телевизионният канал CNN Turk.


„Ако искахме, вторият комплект С-400 щеше да пристигне днес, но се нуждаем от съвместно производство и трансфер на технологии“, каза той.

Демир отбеляза, че системите за противовъздушна отбрана С-400, вече закупени от Турция, са готови за експлоатация и ще бъдат използвани при необходимост.

Бившият заместник-главнокомандващ на ВВС за Съвместната система за противовъздушна отбрана на страните-членки на ОНД Айтех Бижев заяви, че подобна сделка с Анкара е безопасна, съобщава NSN .

„Турците закупиха комплексите за тестване, разбраха, че няма по-безопасен и по-добър начин. Първо искат да се научат как да ги правят по време на съвместно производство, а след това ще си закупят лиценз и ще ги изграждат сами. Не разкриваме напълно тайната на производството, това е ограничена технология. Така че няма заплаха за националните интереси. И с Китай, тази форма на взаимодействие вече не е новост “, каза генералът.
Самият Демир е под санкции на САЩ от 14 декември миналата година. Поради наложените ограничения, САЩ забранява издаването на лицензи и разрешения за износ за SSB. Освен това активите на Демир и други служители на отдела в САЩ бяха замразени.

Ръководителят на ведомството обаче увери, че Турция ще остане отдадена на целта си, запазвайки пълната независимост на своята отбранителна индустрия.
„Всяко решение, взето по отношение на мен или нашия отдел в чужбина, няма да промени моята позиция или позицията на моя екип. Тя няма да може да се намесва по никакъв начин в турската отбранителна индустрия “, подчерта той в Twitter.
През юни 2019 г. прессекретарят на президента на Русия, Дмитрий Песков съобщи, че доставката на системата за противовъздушна отбрана С-400 в Турция включва и частичен трансфер на технологии.
„Договорът предполага частичен трансфер на технология към производството. Частично “, говорител на Кремъл коментира думите на турския президент Реджеп Тайип Ердоган относно интереса му към договора.
По-рано Ердоган по време на среща на върха на Г-20 в Осака с руския лидер Владимир Путин заяви, че споразумението за доставка на С-400 е изключително важно за страната.
"Също така искам да отбележа, че [договорът] е от приоритетно значение за нас, за нашето сътрудничество, на първо място, съвместното производство на ракети, включително трансфер на технологии", подчерта Ердоган, като отбеляза, че няма закъснения в доставките на системи за ПВО.
Турция възнамерява да закупи С-400 от Русия, докато турският военно-промишлен комплекс не бъде в състояние сам да произвежда тези оръжия, потвърди външният министър на страната Мевлют Чавушоглу на XIV международен стратегически форум в Блед през септември същата година.

„[Покупката на С-400 ще продължи], докато не успеем да произведем наши собствени [подобни системи за ПВО].

Ако успеем да закупим аналог от САЩ, тогава ще закупим системата за ПВО Patriot. Но ако това не успее, тогава ще закупим още един С-400 от Русия, Турция е независима държава “, каза шефът на турското външно министерство.

Договорът между Москва и Анкара за доставка на С-400 беше подписан през декември 2017 г. Това стана най-големият договор на Русия със страна членка на НАТО . Общо Руската федерация е доставила на Турция четири дивизии ракетни системи за противовъздушна отбрана на стойност около 2,5 млрд. Долара. 55% от тях са били покрити от руски заем, обясни генералният директор на Rostec Corporation Сергей Чемезов пред в. "Комерсант" .

Системата С-400 е предназначена да унищожи всички модерни и обещаващи аерокосмически атаки (включително хиперзвукови). Пусната е в експлоатация в Русия на 28 април 2007 г.

Комплексът може да поразява аеродинамични цели на обсег до 400 км и тактически балистични цели на обсег до 60 км, летейки със скорост до 4,8 км / с: крилати ракети, тактически и стратегически самолети, маневриране на балистични ракетни глави.

Радарът за ранно откриване осигурява обхват на наблюдение до 600 км. Ракетите С-400 могат да удрят ниско летящи цели на височина 5 м.