Най-дълбоката точка на Земята, открита в Антарктида

Наука
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Ледената покривка на Антарктида е най-голямата ледена маса на Земята. Какво се крие под него, досега остава загадка.

Скорошно международно проучване разкри, че под ледника Денман в Източна Антарктида е скрита най-дълбоката точка на Земята.
Кухината под ледника е много по-дълбока, отколкото учените смятаха
Според изследването каньонът се простира на 100 километра дължина и около 20 километра ширина. Но най-интересното е нейната дълбочина. Намира се на 3500 метра под морското равнище. Под тази точка няма места на Земята. По-дълбоки депресии, като Мариана, могат да бъдат открити само в океана.
Откритието е направено като част от проекта BedMachine
Предишните въздушни проучвания над Антарктида се основаваха главно на радарен инструмент и не можеха да измерят цялата дълбочина на този окоп. Този път учените комбинираха информация за ледените потоци и сеизмичната активност заедно с радарните индикатори. Въз основа на наличните данни експертите са създали математически модели на поведението на лед. Поради големия размер на проучваната площ, работата беше много трудоемка, но в крайна сметка се оказа, че създаде най-подробната карта на пейзажа на Антарктида.
Защо това откритие е важно за науката?
Тя позволява на учените да прогнозират поведението на ледниците в Антарктида в случай на дестабилизация на ледения шелф. В зависимост от характеристиките на терена ледниците могат да се движат по-бързо или по-бавно, а експертите искат да имат поне някаква представа за скоростта си.