Зам.-министър от МОН към ученици: Учете математика!

Freddy northern worries missing settlement

Математика
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Доверие между учители и ученици е ключово, допълни той


Как се управляват процесите в училище и в клас, как да си партнират учителите, учениците и родителите, и каква е ролята на директора, на неговия екип и на ученическия съвет, обсъдиха гимназисти от Средното училище "Васил Кънчов" във Враца със заместник-министъра на образованието и науката Таня Михайлова, съобщиха от МОН.
Михайлова е била лектор по темата за мениджмънта в образованието в рамките на инициативата "Училището и бизнесът", при която се организират срещи с водещи специалисти в областта на мениджмънта, с анализатори, учени и предприемачи. Идеята е да се помогне на гимназистите с възможностите за успешна реализация.
"Учителите и учениците са училището, не сградата. Класната стая се управлява от учителя. Той е този, който може да научи учениците да си поставят цели и да им помага да ги изпълняват", каза Таня Михайлова.
Тя е провокирала учениците да разсъждават за управлението на процесите в училище и за ролята на лидерите в общността. В образованието е важна работата с човешките ресурси, всеки има различно светоусещане, отбеляза заместник-министър Михайлова.
Учениците са споделили идеи за модернизиране на методите на преподаване, описали са различните стилове на управление, разказали са и за своите доброволчески инициативи, свързани с природата. В дискусията се е получил дебат за ролята на математиката.
Смисълът да е учите математика е да се научите да мислите логично, каза Таня Михайлова. И разказа, че математиката може да се преподава интердисциплинарно - с български език и литература, като се чете един текст и се изчислява в дроби колко е описателен например.
Важно е да има уважение между учители и ученици, е казала още заместник-министър Михайлова. По думите й учителят е приятел, човек, който насърчава и вдъхновява, но трябва да е и взискателен. Тя е подчертала, че учителската професия е стойностна, защото поставя основата, върху която се гради общността.
Динка Петрова от десети "а" клас, която е председател на Ученическия съвет, е споделила, че ще стане учител по математика. В училището тази година ще завършат четирима ученици, които също се ориентират към педагогическата професия, е съобщил директорът Димитър Марков.
В разговора с преподавателите Таня Михайлова и началникът на РУО Галина Евденова са обсъдили възможностите за подкрепа на младите хора, които искат да станат учители. Михайлова е казала, че професионалните направления "Педагогика" и "Педагогика на обучението по..." остават сред приоритетните и е много важно младите учители да бъдат подкрепени, когато влязат в училище.

Източник: dnes.bg