Една звезда се насочва към Слънчевата система: какво можем да очакваме от тази среща?

Космос
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Преди седемдесет хиляди години през нашата галактика преминаха няколко кафяви джуджета. Тези космически обекти бяха наречени от учените звездата на Шолц.

Той премина през облака на Оорт, но не се различи визуално за човешкото око. И дори въпреки този факт, човечеството смята Слънчевата система за стабилна и спокойна. За съжаление в научния свят не всичко е толкова успокояващо: има огромно количество информация за космически обекти, които се изпращат към Земята. Но почти винаги за обикновен мирянин всичко остава стабилно, без катастрофални промени и последствия.
Дори мимолетните междупланетни посетители не са заплаха за човечеството. Нека ви напомня, че планетите на нашата Слънчева система се движат по орбита през галактиката. Това означава, че Земята има огромен шанс за контакт със звездите. Какви последствия трябва да очаква човечеството? Реално ли е близкото взаимодействие на планетата с газовия гигант днес? Колко близо трябва звездата да се приближи до нашата планета, за да може човечеството да почувства негативните последици? Ще се опитам да намеря отговори на всички тези въпроси в тази статия.
Вероятните последици могат да бъдат напълно различни, например некритично слизане на облаци от собствения им път, катастрофален сблъсък на космически обекти, изхвърляне на планета от системата и много други. Но нека поговорим за това, което вероятно ще се случи, ако газовият гигант преминава през Слънчевата система.В галактиката Млечен път има приблизително 200-400 милиарда звезди. Такива космически тела се различават едно от друго по размер, маса. Но почти всички тези обекти са червени джуджета. Размерите им достигат 8-40% от слънчевата маса. Ако сравним скоростта на газовите гиганти спрямо Слънцето, получавате само 1/10 от скоростта на движение в орбита. 20 километра в секунда - незначителни параметри за космоса.
Изграждането на модел за преминаване на звезда през Слънчевата система ще помогне да се определи разстоянието от Земята. Учените са изчислили подобен график и твърдят, че в цялата история на Вселената минималното разстояние, на което ще се побере друг космически обект, ще бъде 500 астрономически единици. Веднъж на милиард години е възможно преминаването на звезда на разстояние 1,5 хиляди AU. Подобни параметри и прогнози потвърждават, че за човечеството всичко ще остане в стабилно спокойно състояние. С прости думи: няма да спечелим космическата лотария, но и няма да загубим. Всъщност за глобална катастрофа огромен космически обект трябва да се сблъска със Земята. Тогава ще настъпят непоправими промени за планетата и всеки човек.
И ако ситуацията по някаква причина се промени, то не по-рано от стотици милиарди години. През това време човечеството ще може да намери възможности за защита на Земята от възможни негативни последици, бедствия и промени в климатичните условия. Продължаваме да живеем и да се наслаждаваме на нашата планета.