Звездите се сближават: в кой месец се раждат гении

Slender hudson essentially lesson correspondence pat

Наука
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Учените са категорични против астрологията и вярването, че датата на раждане влияе върху съдбата на човек. Въпреки това, родените през зимата живеят по-дълго, есенните деца учат по-добре в училище, а тези, които са родени в края на лятото, са по-склонни да успеят в спорта.
Родените през август имат голям шанс да станат играч в националния отбор по футбол на Франция, Белгия или Холандия. Родени от септември до ноември? Насочете английската Висша лига. Ако искате детето ви да стане успешен хокеист, планирайте раждането за първата половина на годината.

Това не са препоръки на астролог, а правилни изводи, които могат да се направят от няколко научни изследвания.

Руските футболисти са родени през януари
Например в Белгия, Франция и Холандия пикът на играчите на рожден ден пада на август, след което броят им постепенно намалява, достигайки минимум през юли. В английската Висша лига играчите се поздравяват с рождения си ден по-често през есента, а сред настоящите звезди на английския футбол няма нито една, родена от май до август. Канадските хокеисти, напротив, обикновено идват на бял свят през първата половина на годината - от януари до май.

„Корелацията не означава причинно-следствена връзка. Това е като намаляване на броя на пиратите на фона на глобалното затопляне. Такива модели могат да се окажат неверни или безсмислени, но ще се опитам да предложа теоретично обяснение на очаквания ефект. Например, в зависимост от това кога е роден човекът, той ще бъде или най-младият, или възрастният в спортно училище или секция. Това може да повлияе на успехите му спрямо други студенти и последващата му кариера. В детството разликата от няколко месеца може да бъде критична “, обяснява Александър Панчин, доктор по биология, лауреат на наградата„ Просветител “, член на Комисията на Руската академия на науките за борба с псевдонауката и фалшификацията на научните изследвания.
В науката това асиметрично разпределение на рождените дни на спортистите се нарича ефект на относителната възраст (RAE). Според проучвания RAE е характерно за спортните федерации в почти всички страни по света. В Русия родените през първата половина на годината, особено през януари, преобладават сред футболистите.
Есенни столетници
Дата на раждане също може да повлияе на продължителността на живота. Родените през есента и зимата живеят по-дълго. Най-лошото е, че новородените през март - само четири процента от тях живеят до сто години. Би било грешка да се тълкуват резултатите от проучване на учени от Чикагския университет, които анализират данните на 1500 души, родени между 1880 и 1895 г. в Чикаго.
„И отново не е ясно доколко са възпроизводими тези резултати и дали те показват причинно-следствените връзки. Но нека фантазираме. Тук се използват данните на хора, родени в края на 19 век. По това време, в края на есента и зимата, може да се наблюдава повишена детска смъртност поради сезонни инфекции и настинка. По-силните бебета оцеляват от социално проспериращите семейства, тоест тези, които имат добри начални условия. И те имат повече шансове за дълголетие “, обяснява Александър Панчин.
Според заключенията на професора от университета в Бремен Якобс (Германия) Александър Лерчл, германците, които са родени от октомври до декември, също живеят средно по-дълго от родените от май до юни. Подобни данни са получени от изследователи от Калифорнийския университет в Бъркли (САЩ), сравнявайки продължителността на живота в различни полукълба на Земята. Оказа се, че австрийските и датските столетници са по-склонни да се раждат от септември до декември, а австралийските - от март до юни.
Едно от най-вероятните обяснения е храненето на майката по време на бременност . Жените, които раждат през есента и зимата, раждат дете в топлия сезон, когато има много зеленчуци и плодове, което впоследствие формира здравословни вкусови навици у децата. Това е невъзможно да се провери това експериментално, но с известна степен на предположение може да се посочи изследване на плъхове като пример, което показа, че ако една жена е яла висококалорични висококалорични храни по време на бременност, малките й по-късно са имали склонност към нежелана храна и страдат от затлъстяване.
Раждайте разумно
Според Националното бюро за икономически изследвания (САЩ), най-умните и усърдни деца се раждат през септември. Изследователите анализираха работата на повече от милион ученици на възраст от шест до петнадесет години. Оказа се, че децата от август имат най-ниски проценти, а родените през септември не само получават добри оценки в училище, но и ходят в по-престижни колежи и университети.
Учените го обясняват по този начин. Американските деца ходят на училище на шестгодишна възраст, така че родените от септември до декември имат леко предимство: те са с няколко месеца по-големи от своите пролетни и летни съученици, което в началните класове може да доведе до значителна разлика в академичните постижения.
Освен това изследователите откриха, че сред родените през септември има повече деца от семейства с високи доходи. Родителите, планиращи бременност, разчитаха на раждането през есента, така че децата в бъдеще да могат да участват в колкото се може повече програми за стипендии.
Гении и звезди
Връзката на гения и датата на раждане е изучавана повече от веднъж, но учените не са успели да направят определени изводи. Някои намират връзка между годината на раждане на учените и присъждането на Нобеловата награда. Други категорично се противопоставят на всякакви опити да се направи нивото на интелигентност в зависимост от сезона на зачеването или раждането.
„Данните за връзката между датата на раждане и факта, че човек е станал изключителен учен, най-често изглеждат като невярна корелация. Ако се опитате да съпоставите огромни масиви от данни, тогава определено ще свържете нещо с нещо просто по чиста случайност. Всички такива изследвания, първо, трябва да бъдат възпроизведени в независими проби. Второ, винаги трябва да се опитваме да проверяваме алтернативни обяснения за посочената корелация “, обобщава Панчин.