Две гравюри от ледников период открити в Индонезия

Laugh competent angels worship asia highway damn

Наука
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Малките гравюри, открити в пещерата, представляват една от най-древните форми на изкуството. Пълното проучване е публикувано в списанието Nature Human Behavior.


Археолозите са открили в Индонезия две миниатюрни каменни гравюри, които изобразяват аноа (бивол джудже) и слънцето, звездата или окото. Възрастта на находката е приблизително 26 000 години. Наличието на такива мънички отпечатъци бе отбелязано в подобни периоди (преди около 20 000 години) в Европа и Западна Азия, но нищо подобно не е наблюдавано в Югоизточна Азия. Екип от австралийско-индонезийски учени откриха тези артефакти през 2018 г. при разкопки в една от пещерите на Сулавеси. По-късно внимателен анализ разкри художествената стойност на миниатюрните гравюри: това, което изглеждаше като обикновен геометричен модел, се оказа сложна рисунка, изобразяваща бивол.
Aнoa е бивол на Сулавеси. Тези животни биха могли да бъдат основният източник на месо, кожа и кости за първите народи на острова. Биволът-джудже е бил най-популярният герой на пещерното изкуство, появявайки се на изображения, датиращи над 44 000 години. По отношение на второто гравиране, кръгъл модел може да символизира много предмети, включително слънце, звезда, цвете, морски звезди и око. Тъй като подобни гравюри, намерени на друго място, изобразяват реални предмети, учените смятат, че художникът е изобразил нещо от света на местната природа. Според експерти подобни открития могат да кажат много за културата на ледниковия период.