Биолозите за пръви път измериха пулса на син кит

Laugh competent angels worship asia highway damn

Наука
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Привързвайки електрокардиограф към тялото на син кит, учените първо измериха сърдечната честота на най-голямото създание в света.


Синият кит може да нарасне до 30 метра дължина и да тежи приблизително 200 тона. Морските биолози от университета в Станфорд са открили, че кит може да намали сърдечната си честота до само два удара в минута, когато е потопен в дълбочина. Максималната сърдечна честота на кита, която беше регистрирана от устройства на повърхността на океана, беше 37 удара в минута. Според изследователите новите измервания на физиологичните и жизненоважни признаци на синия кит помагат да се разбере как функционира тялото на животното на границата на телесното тегло. Приема се, че колкото по-голямо е животното, толкова по-ниска е сърдечната му честота, което свежда до минимум количеството работа, извършена от сърцето по време на разпределението на кръвта по цялото тяло.
Най-трудният етап от работата се оказа търсенето на син кит, тъй като тези бозайници се движат през огромни райони в открития океан. В резултат на това всички данни бяха получени за девет часа от възрастен мъж, дълъг около 22 метра, открит в залива Монтерей край бреговете на Калифорния. Изследователите прикрепиха оранжев електрокардиограф в оранжева пластмасова обвивка, за да наблюдават сърдечния ритъм на кит, плуващ в открития океан. Устройството беше оборудвано с четири вендузи, които позволиха устройството да бъде прикрепено неинвазивно към тялото на кита.