Какво се случва с тялото, ако дишате 100% чист кислород?

Approaching breakfast wives

Здраве
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

В атмосферата съдържанието на кислород е само 21%! При такива условия организмите са се развили през милиони години. И какво ще се случи, ако дишате 100 процента кислород?

И ако е 10 минути, ден, месец?
По принцип чистият кислород е полезен за тялото, но белите дробове ще имат проблеми с времето. Нашата кръв еволюира при други условия, когато концентрацията на кислород във въздуха е сравнително ниска. Кръвта улавя кислорода и го свързва с транспортна молекула - хемоглобин. Ако дишате „необичаен“ кислород - чист кислород, чиято концентрация е по-висока от атмосферната, тогава кислородът в белите дробове започва да потиска способността на кръвта да го използва.
Можете да дишате чист кислород, но медицинският лимит е 24 часа. След това могат да настъпят необратими последици за организма. Факт е, че чистият кислород произвежда така наречените свободни радикали.
На химическо ниво поведението на радикалите изглежда така. Свободните радикали нямат един електрон. И те абсорбират допълнителни електрони от средата, за да стигнат до стабилно състояние. И те получават тези електрони в хода на реакциите, като ги заемат от важни вътреклетъчни компоненти, като ДНК, протеини, мазнини и пр. Това уврежда клетката, тя престава да функционира и умира.
Грубо казано, той окислява телесните клетки. Както желязото ръжда от кислород, така и тялото "ръждяса".
Учените експериментираха върху морски свинчета, карайки ги да дишат чист кислород. В резултат на това течност, натрупана в дробовете им в клетките на алвеоларния епител. Успоредно с това са увредени белодробните капиляри.
При хората, когато вдишвате чист кислород, се случва това:
в белите дробове се натрупва течност;
болка в гърдите с дълбок задух;
обемът на въздуха в белите дробове намалява с около 20%.
В бъдеще има симптоми на отравяне с кислород: гадене, замаяност, спазми, замъглено зрение и халюцинации. В бъдеще, след седмица или повече - фатален изход.
Но в някои случаи чистият кислород спасява живота. Например със сърдечни пристъпи, астматични пристъпи, отравяне с въглероден оксид. Но се използва само по медицински причини.
Самолети и кислород на височина
Както обаче ми обясни Иля Тайцлин от Националната администрация по океанични и атмосферни условия в Министерството на финансите на САЩ, няма значение само концентрацията на кислород, а частичното налягане. Вредата от чистия кислород е уместна, когато кацате и на височина правилата се променят.
"Можете да дишате чист кислород при налягане от 0,21 атмосфери (около 11 км надморска височина) за дълго време без никакви проблеми", каза експертът.
11 км надморска височина е самото начало на стратосферата. Дори пътническите самолети обикновено летят точно под това ниво. От съображения за безопасност максималната препоръчителна височина е 11 км. Въздухът там е разреден, но самолетът все още трябва да се изтласка от въздуха, за да лети. Но ограниченията важат за пътническите самолети. Съвременните военни самолети често летят на височина до 20 км.
Ето защо, отговаряйки на въпроса, зададен в началото на статията. След 10 минути няма да има сериозни последици. След час започват първите неприятни симптоми. Е, един месец човек просто няма да живее.