Имунитет и витамин D: какво ни казва спортния лекар

Здраве
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Има разгорещена дискусия за витамин D - някои го пият в чаши и го смятат за панацея от всички неразположения, други предупреждават за опасностите от предозиране.

Спортният лекар Константин Карузин, който разработи методи за повишаване на издръжливостта на базата на витаминни добавки за руските олимпийски отбори, както и съосновател на bioniq.com, по искане на SportChic, очерта гледната точка на съвременната наука.
ПРИ КОЙ СЕ СРЕЩА НАЙ-ВИСОКА ДЕФИЦИТНОСТ?
Дефицитът на витамин D е характерен за 95–98% от жителите на северните ширини и централна Русия. Напоследък се наблюдава дефицит сред жителите на южните райони.
В моята практика само няколко клиенти имаха нормално витамин D. Едно от тях беше момиче, което живееше в Дубай и ежедневно плуваше в открития басейн, а физическата активност под директна слънчева светлина просто допринася за производството на витамин D. Той силно липсва за всички нас, независимо от сезона.
Ето защо мога да препоръчам на всеки да приема витамин D, но само като избера правилната дозировка, от която се нуждае тялото ви. И можете да направите това, като преминете кръвен тест. Въпреки това, сега във връзка със случващото се в света, препоръчваме да пиете 5000 IU витамин D на ден, за да подсилите имунитета за абсолютно всички.
НА КАКВИ ФУНКЦИИ НА ОРГАНИЗЪМ ВЪЗДЕЙСТВАТ?
Витамин D има повече от 2000 рецептора от различни видове, разположени в тъканите на тялото. Той действа като невростероид и повишава познавателните способности на човека, способен е да повлияе на работоспособността чрез много фактори: подобрява нервната система, настроението, паметта, вниманието, тонуса на тялото, влияе положително на чувствителността към болка.
Той също така повишава имунитета, тъй като инхибира клетъчната пролиферация, като същевременно стимулира клетъчната диференциация и участва в активирането на Т клетките в тялото. Засяга както вродения, така и придобития имунитет, задейства в организма синтеза на собствените му антимикробни пептиди (каталицидин и дефензин).
Ето защо е толкова важно да приемате витамин D за укрепване на имунната система и предотвратяване на вирусни заболявания. Но дори и да се разболеете, тогава с приема на витамин D продължителността на заболяването ясно се намалява няколко пъти.В допълнение, витамин D е пряко свързан с мускулната сила (помага за поддържане на мускулната сила и нервно-мускулната проводимост) и половите хормони. И накрая, се отразява на състоянието на кожата, обмена на калций и фосфор, укрепвайки костната тъкан и зъбите. С една дума - истински склад за здраве!

ЕФЕКТИ ОТ ДЕФИЦИЕНТА НА ВИТАМИН D
Чести настинки. Витамин D е от съществено значение за нормалното функциониране на имунната ни система. Без достатъчно количество от този витамин имунните клетки няма да могат да реагират навреме на заплахата, което прави тялото по-податливо на различни инфекции. Ето защо проследяваме промените в параметрите на нашите клиенти на всеки 2 месеца. По правило още в края на приема на първата формула забелязваме значително увеличение на витамин D в организма и вече от това време клиентите ни забелязват, че се разболяват с по-малка честота.
Чести промени в настроението Витамин D играе една от основните роли за поддържане на здравословно ниво на серотонин в мозъка: говорим за невротрансмитерите, от които се нуждаем за отлично настроение и предотвратяване на сезонна депресия.
Хронична умора. Нашето тяло се нуждае от витамин D, за да превърне храната в енергия. Ако постоянно се чувствате уморени, това може да означава, че тялото не усвоява хранителните вещества, получени от храната, което може да бъде предизвикано от недостиг на витамин D.
Слаби кости. Витамин D е от съществено значение за регулирането на калция и фосфатите в организма. Тези минерали са от съществено значение за здравите кости и зъби.
Мускулни болки. Витамин D също поддържа мускулната функция. Факт е, че попадайки в клетките на мускулната тъкан, той засилва честотата на мускулните контракции, като помага на мускулите да останат силни и еластични. Това ги предпазва от разкъсване и малки щети, включително по време на тренировка.
МОГА ЛИ ДА ВЗЕМАМ ВИТАМИН D ОТ ХРАНА?
Теоретично, да, може би. Но на практика е нереалистично. Например, достатъчно количество витамин D може да бъде получено от черен дроб на треска, като се яде около 400 г на ден - това е 2400 килокалории, което се равнява на дневните нужди от калории на голям човек.
Всъщност имате нужда само от черен дроб на треска и нищо друго. Витамин D се намира и в гъбите шиитаке, в яйчния жълтък, сьомгата, но отново, за да получите необходимото количество витамин, трябва да ядете тези храни в огромни количества.

ВИТАМИН D И СЛЪНЦЕТО - КАКВО ОТНОШЕНИЕ?
Нашата природа излезе със сложен механизъм: за да развие този микроелемент, човек трябва не само да бъде на пряка слънчева светлина от 11.00 до 14.00 часа с незащитена кожа, но и активно да се движи в това състояние в продължение на няколко часа.
Когато витамин се образува в кожата под въздействието на ултравиолетовата радиация, той трябва да премине в кръвообращението и това се осигурява само от физическа активност. Ако просто лежим на плажа и слънчеви бани, също се произвежда витамин D, но след това той незабавно се унищожава, без да донесе никаква полза за тялото.
Всички обаче знаят, че дълго време да бъдеш под слънцето с незащитена кожа, най-малкото не е безопасно за здравето, а защитата от SPF (със защитен фактор 8 или повече) блокира образуването на витамин D.
Затова е изключително трудно да се набави необходимото количество витамин D по естествен начин : само ако живеете в тропиците, спортувате на слънце и следвате хранителни препоръки.