Ето как вашата имунна система реагира на коронавирус

Resist nights slavery unconscious zen constitutional slide

Здраве
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Хора заразени с нов коронавирус може да има значително различна реакция.

Някои съобщават, че нямат нищо повече от симптоми на лека настинка ; други са хоспитализирани и дори умират, когато дробовете им се възпалят и се напълнят с течност. Как един и същ вирус може да доведе до такива различни резултати?
Учените все още са объркани от новия коронавирус . Но става все по-ясно, че имунната система играе решаваща роля за това дали се възстановявате от вируса или умирате от него. Всъщност повечето смъртни случаи, свързани с коронавирус, се дължат на това, че имунната система ще се оправи, а не щетите, причинени от самия вирус. И така, какво точно се случва в тялото ви, когато получите вируса и кой е изложен на риск от по-тежка инфекция?
Всъщност повечето смъртни случаи, свързани с коронавирус, се дължат на това, че имунната система ще се справи с заразата , причинени от самия вирус.
Когато за първи път се заразите, тялото ви стартира стандартната си вродена имунна защита, както би било за всеки вирус. Това включва освобождаването на протеини, наречени интерферони, които пречат на способността на вируса да се размножава вътре в клетките на тялото. Интерфероните също набират други имунни клетки, които идват и атакуват вируса, за да не го разпространяват. В идеалния случай този първоначален отговор дава възможност на тялото бързо да овладее инфекцията, въпреки че вирусът има собствени защитни сили да притъпява или избяга от ефекта на интерферон.
Вродената имунна реакция стои зад много от симптомите, които изпитвате, когато сте болни. Тези симптоми обикновено служат на две цели: Едно е да предупреди тялото, че е настъпила атака - смята се, че това е една от ролите на треска, например. Другата цел е да се опита да се отървем от вируса, като изхвърляне на микроскопичните частици чрез кашлица или диария.
„Обикновено това се случва, че има период, в който вирусът се утвърждава и тялото започва да реагира на това, и това ние наричаме леки симптоми“, казва Мандип Мехра, доктор по медицина в Харвардското медицинско училище и стол по съвременна сърдечно-съдова медицина в Brigham and Women Hospital. „Появява се треска. Ако вирусът се установи в дихателните пътища, развивате кашлица. Ако вирусът се установи в стомашно-чревния лигавичен тракт, ще развиете диария. "
Тези много различни симптоми се появяват в зависимост от това къде в тялото се задържа вирусът. Новият коронавирус придобива навлизане в клетка чрез пристягане към специфичен протеин, наречен ACE2 рецептор, който седи на повърхността на клетката. Тези рецептори са най-обилни в белите дробове, поради което Covid-19 се счита за респираторно заболяване. Вторият най-голям брой АСЕ2 рецептори обаче е в червата, което би могло да обясни защо много хора с коронавирус изпитват диария.
„Тъй като вирусът се придобива чрез капчици, ако влезе в устата ви и навлезе в орофаринкса, той има две места, където може да отиде оттам. Той може да премине в белия дроб от орофаринкса, когато дишате, или ако имате рефлекс на гълтача, той ще се спусне до стомаха ви “, казва Мехра. „Ето как може да се отрази на двата сайта.“
Целта на вродената имунна защита е да овладее вируса и да му попречи да се размножи твърде широко, така че втората вълна на имунната система - адаптивен или специфичен за вируса отговор - да има достатъчно време, за да започне, преди нещата да излязат от употреба , Адаптивният имунен отговор се състои от вирус-специфични антитела и Т-клетки, които организмът развива, които могат да разпознаят и по-бързо да унищожат вируса. Тези антитела са също това, което осигурява имунитет и предпазва хората от заразяване с вируса, след като вече са го имали.
При някои хора обаче вирусът ще се размножава и разпространява бързо, преди имунната система да го засече. Една от причините за това може да се случи е, ако голямо количество вирусни частици инфектират тялото - ето защо лекарите и медицинските сестри, които са изложени на огромни количества от вируса многократно на ден, грижещи се за пациенти, могат да имат по-тежки инфекции, дори ако са млади и здрави. Колкото повече вирус има, толкова по-трудно е имунната система да успее.
Друга причина тялото да загуби контрол над вируса се крие в самата имунна система. Най-уязвимите популации по време на пандемията са хора в напреднала възраст , чиято имунна система естествено започва да намалява с възрастта, и хора, които са имуносупресирани поради друго заболяване или лекарства. Потисната имунна система може да доведе до по-слаб начален отговор на интерферон или забавен отговор на антителата, което позволява на вируса да се разпространи от клетка в клетка сравнително непроверено.
„Хората, които правят най-лошото, онези, където това води до смърт, почти неизменно ще имат този преувеличен отговор на гостоприемника - цитокиновата буря.“
„Ако направите добър неутрализиращ отговор на антитела, ще можете да се възстановите; това е просто проблем с времето. Хората се разболяват, но след това те правят своя отговор на антитела, изчистват вируса и всичко е наред “, казва Уорнър Грийн, доктор на медицинските науки, директор на Центъра за изследвания на лечението с ХИВ на Гладстоун и професор по микробиология и имунология в университета от Калифорния, Сан Франциско. „Хората, които са по-възрастни или имат основни здравословни проблеми, може би имат степен на имуносупресия, което забавя реакцията на антителата и те са тези, които имат преувеличения курс на заболяване.“
ако вирусът е в състояние да пребивава в белите дробове, болестта може да премине към пневмония, тъй като повече клетки се заразяват и възпалят. Част от щетите се причинява от вируса, но още по-голямо количество се дължи на самата имунна система, която се опитва да унищожи и да се отърве от тези заразени клетки.
В този момент болестта все още може да премине в две посоки: Имунният отговор може да остане стабилен и да възвърне контрола върху вируса, в крайна сметка да го изчисти чрез активност на Т клетки и антитела. Или имунната система може да избухне и да започне да се престрашава, избутвайки все повече и повече възпалителни протеини, наречени цитокини, в неистов опит да се премахне вируса. Това е вторият път, който причинява значителна клетъчна смърт в белите дробове, което води до най-тежките инфекции, синдром на остър респираторен дистрес и дори смърт.
„Хората, които правят най-лошото, онези, където това води до смърт, почти неизменно ще имат този преувеличен отговор на гостоприемника - цитокиновата буря“, казва Грийн. „Белите дробове се пълнят с течност и те не могат да оксигенират. Или те развиват широко разпространен сепсис, не могат да поддържат кръвното си налягане и умират. Всичко това или се ръководи предимно от или значително се изостря от [имунния] отговор на домакина. "
Възрастните и имунокомпрометирани са особено уязвими към този тип реакция, тъй като тяхната неактивна имунна система внезапно започва в хипердвига и става свръхактивна. „Има наистина интересно любопитство в Covid-19 - плюс това го наблюдавахме и при други коронавируси, като при SARS и с MERS - че хората, които имат най-потиснат имунен отговор, изглежда да развиват най-отблъскващите имунни отговори в по-късни стадии на болестта “, казва Мехра.
Повечето от проведените досега клинични проучвания включват лечение на тези тежки случаи, което на повърхността има смисъл - искате да дадете потенциално ефективни лекарства на най-болните хора, в случай че това може да помогне за спасяването им.
Статия излизаща тази седмица за различните етапи на заболяването , смята, че в този момент може да е твърде късно, тъй като вече не е необходимо само да преустановите инфекцията, а и трябва да закалите самата имунна система. Той предлага антивирусните лекарства да се дават по-рано, когато хората тепърва започват да се разболяват, за да им помогнат да се преборят по-ефективно с вируса и да им попречат да преминат към по-късните етапи. За хора, които вече изпитват цитокинова буря, имунопотискащите лекарства в комбинация с антивирусни лекарства може да са най-полезни.
Според него най-важното е, че „има различни стадии на това заболяване и как прилагате лечение в коя фаза на заболяването ще носи голяма тежест по отношение на резултатите от пациента.“
Засега най-добрата ви защита срещу вируса е да поддържате имунната си система със сън, упражнениеи добро хранене и най-важното - да си миете ръцете и да практикувате социално дистанциране, за да не се заразите на първо място.
Източник: elemental.medium.com