В шест страни са установени случаи на ново вирусно заболяване при деца

Здраве
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

COVID-19 причинява синдром на Kawasaki при деца. Това заяви началникът на спешния отдел на СЗО Мария Ван Керкхове. Според нея този синдром все още е рядко срещано явление, но глобалната мрежа от клиники трябва да е готова за него.


Синдромът на Кавасаки е регистриран в няколко страни и не е широко разпространен.
Междувременно Майкъл Райън, директор на програмата за спешна медицинска помощ на СЗО, припомни, че децата са по-склонни да имат COVID-19, отколкото възрастните. Той увери родителите си, че повечето деца ще имат леко заболяване.
Представител на СЗО отбеляза, че синдромът на Кавасаки е открит отдавна и е свързан с възпалителни процеси в съдовете. Според него COVID-19 причинява възпаление и уврежда тъканите.
Забележете, синдромът на Кавасаки е заболяване, свързано с увреждане на средните и малките артерии и кръвоносните съдове. Проявява се под формата на треска. Синдромът на Кавасаки вече е идентифициран в САЩ, Франция, Италия, Испания и Швейцария.
Първите случаи на синдром на Кавасаки се появиха във Великобритания, където сега са идентифицирани 12 болни деца.
За съжаление, все още има малко информация за болестта. Синдромът е придружен от коремна болка, стомашно-чревни разстройства и сърдечни възпаления. Предполага се също, че потенциално фатален възпалителен синдром може да бъде свързан с огнище на коронавирус.