На дъното на Черно море намериха кораба "Армения", потопен от немците през 1941 г.

Военни експерти откриха санитарния кораб "Армения", потънал от германците по време на Великата отечествена война близо до Ялта, информира източник пред Интерфакс-Юг.
"Корабът е намерен от дълбокоморски комплекс според координатите, определени от учените през 2016 г. Армения е разположена на дълбочина 1500 метра, на голям склон, на около 18 мили от брега", заяви източникът на агенцията.
Според него официалната информация за това трябва да бъде публикувана през май.
Корабът "Армения" в началото на войната е превърнат в медицински транспортен кораб, по-специално той е белязан с червени кръстове и вдигнат знамето на Международния червен кръст.
6 ноември 1941 г. корабът напусна Севастопол, евакуирайки ранените, персоналът на няколко болници и жители на града, през нощта на 7 ноември, заминал за Ялта, където взел още няколкостотин души и товари. Сред евакуираните бяха служители на пионерския лагер "Артек" със семейства, част от партийното ръководство на Крим. Точният брой хора на кораба не е известен. Освен това на борда бяха архиви, музейни колекции и колекции.
На 7 ноември 1941 г. моторният кораб "Армения" е бомбардиран от германски самолети, според различни източници от 7 до 10 хиляди души стават жертви на аварията. Това корабокрушение отне пет пъти повече животи от смъртта на "Титаник", превръщайки се в една от най-големите морски бедствия в историята.
Доскоро точното място на смъртта на "Армения" остава неизвестно. Опитите за откриване на кораба бяха правени многократно, но останаха неуспешни. Учените обясниха, че търсенето е било сложно поради дълбочината на възможното място на бедствието.