СЗО признава, че британският вариант на коронавирус се разпространява по-бързо от обикновено

COVID-19
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Организацията отбелязва, че по отношение на смъртността и заразността „няма доказателства, че вариантът, идентифициран в Обединеното кралство, е по-опасен“

ЖЕНЕВА, 8 януари. / ТАСС /. Новият коронавирусен щам, идентифициран през декември във

Великобритания, се разпространява по-бързо от нормалния вариант. Това заяви в петък на брифинг експертът на Световната здравна организация Мария Ван Керкхове.

Непрекъснато идва нова информация", каза тя. "Последните данни сочат, че често срещаният вариант не се разпространява толкова бързо, колкото щамът, установен в Обединеното кралство. И тук разчитаме на репродуктивното число, което се е увеличило от 1,1 на 1,5."

В същото време, подчерта, наличната информация показва, че няма разлика в начина на разпространение на вируса. "Съответно, няма промяна в начина, по който трябва да се противопоставяме на тази опция, включително използването на лични предпазни средства, - каза експертът. - Трябва обаче да работим по-усилено, за да прекъснем веригите на предаване. И този процес се усложнява от факта, че паралелно обичайният вариант на коронавируса продължава да циркулира. "

По отношение на смъртността и заразността „няма доказателства, че вариантът, идентифициран в Обединеното кралство, е по-опасен“, добави тя.

В средата на декември британски учени обявиха откриването на мутирал вариант на коронавируса, който може да бъде свързан с бързото разпространение на заболяването, което причинява в югоизточната част на Англия. По предварителни данни новият щам може да бъде със 70% по-заразен.