Почти единственият начин да се заразите с коронавирус

COVID-19
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

И вероятността от заболяване от контакт с предмети е изключително малка.


Учени от Германския институт по вирусология и изследвания при ХИВ в университета в Бон в резултат на проучване на коронавирус откриха, че почти единственият начин да се заразим е дълъг и близък контакт с болния COVID-19. Това заяви шефът на института Хендрик Штрийк, пише RTL Днес.
През последните седмици вирусолозите проведоха мащабно проучване в германския град Хайнсберг, където бяха открити над 1,4 хиляди случая и бяха регистрирани 46 смъртни случая.
Учените не можаха да намерят признаци на жив вирус по повърхностите на обекти. „Когато взехме проби от дръжки на вратите, телефони или тоалетни, не можахме да култивираме вируса в лабораторията на тяхна основа“, казва Штрийк.
В резултат на това институтът стигна до заключението, че вероятността от заболяване от контакт с предмети е изключително малка. „Сериозните огнища на инфекция винаги са били резултат от това, че хората са били близо един до друг за дълъг период от време“, каза ръководителят на германския институт.
До подобно заключение по-рано дойде от вирусолог от университета в Берлин Шарите. Той заяви, че коронавирусът е много чувствителен към изсушаване на въздуха. Следователно, почти единственият начин да се заразите е капков път чрез директен контакт с носителя на инфекцията.
По-рано през април Николай Брико, главният епидемиолог на свободна практика в Русия, заяви, че в повечето случаи коронавирусът във въздуха умира след половин час и максимум три часа. Следователно, той не може да се движи във въздуха и да предизвика масово заразяване на хората. Брико обясни, че хората предават вируса един на друг.