Как започна пандемията COVID-19

COVID-19
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Новият коронавирус (Covid-19) се разпространи в почти всички страни по света, тъй като за пръв път се появи в Китай в началото на годината.

Известно е, че повече от 2,3 милиона души са заразени и са регистрирани повече от 161 000 смъртни случая - включително 15 498 във Великобритания.
Covid-19 е тясно свързан с тежкия остър респираторен синдром (SARS), който обхвана целия свят през 2002 до 2003 г. Този вирус зарази около 8000 души и уби около 800, но скоро се изчерпа, до голяма степен, защото повечето от заразените бяха сериозно болни така че беше по-лесно да се контролира.
Друг коронавирус е респираторен синдром в Близкия изток (MERS), случаите на който се появяват спорадично, откакто се появи за първи път през 2012 г. - има около 2500 случая и близо 900 смъртни случая.
Covid-19 е различен от тези два коронавируса по това, че спектърът на заболяването е широк, като около 80 на сто от случаите водят до лека инфекция. Възможно е също така да има много хора, пренасящи болестта и не проявяващи симптоми, което прави още по-трудно контролирането.
Как започна? Източникът на коронавируса се смята за "мокър пазар" в Ухан, който продава както мъртви, така и живи животни, включително риби и птици.
Такива пазари представляват повишен риск вирусите да прескачат животни от хора, тъй като хигиенните стандарти са трудни за поддържане, ако живите животни се отглеждат на място обикновено те също са плътно поставени, позволявайки на болестта да се разпространява от видове към видове.
Животинският източник на Covid-19 все още не е идентифициран, но се смята, че първоначалният гостоприемник са прилепи. Прилепите не се продават на пазара в Ухан, но може да са заразили живи пилета или други животни, продавани там.
Заболяването вече се е разпространило в Европа, САЩ и Югоизточна Азия и започва да опустошава в Африка и Южна Америка. Световната здравна организация е особено загрижена за способността на най-бедните страни в света да контролират заболяването.
Няма специфично лечение, въпреки че лекарите изпробват съществуващи лекарства за вируси като Ебола, малария и ХИВ. Ранните резултати изглеждат обещаващи, но докато не приключат пълните клинични изпитвания, лекарите не могат да бъдат сигурни, че лекарствата са ефективни.
Работата по разработването на ваксина се ускорява, но е малко вероятно тя да бъде налична до следващата година.
Как се разпространява коронавирусът?
Подобно на настинки и грип, вирусът се разпространява чрез капчици, когато човек кашля или киха. Капките кацат на повърхности и се качват на ръцете на другите и се разпространяват по-нататък. Хората хващат вируса, когато докоснат заразените си ръце до устата, носа или очите.
От това следва, че най-важното нещо, което можете да направите, за да се защитите, е да поддържате ръцете си чисти, като ги миете често със сапун и вода или гел за дезинфекция на ръцете.
Настоящият съвет е, че болестта може да се разпространява само между близки контакти - определя се като прекарва повече от 15 минути в рамките на 2 м от заразен човек.
Разпространяват се различни конспиративни теории, че вирусът по някакъв начин е избягал от китайска лаборатория, случайно. Това обаче е категорично невярно и учените, изучаващи генетичния му код, са го свързвали с прилепите. Вероятно след това е прескочило към друго животно и което го предало на хората.