Броят на тромбоцитите прогнозира смърт от COVID-19

Сканираща електронна микрография (SEM) на човешки кръвни клетки: червени кръвни клетки, активиран тромбоцит, бели кръвни клетки (отляво надясно) Снимка: commons.wikimedia.org

COVID-19
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Една проста кръвна картина ще помогне да се определи тежестта на състоянието на пациента с коронавирус.

Изследователите изследвали данните на повече от 1,5 хиляди хоспитализирани и установили, че броят на тромбоцитите намалява значително при онези пациенти, чието лечение е било фатално. Учените предложиха този индикатор да се използва като маркер за потенциалната заплаха от смърт и да влоши хода на заболяването. Руските експерти смятат, че това е обещаващ метод за мониторинг на здравето с COVID-19. Освен това вече можете да вземете такъв анализ във всяка клинична лаборатория, така че лекарите няма да се нуждаят от нови технически решения и големи финансови разходи.
Научно прогнозиране
Изследователи от Университета във Верона и Университетската болница в Падуа, заедно с колегите си от САЩ, анализираха редица научни статии, които съобщават за нивото на тромбоцитите (кръвни компоненти, които участват активно в изграждането на кръвоносни съдове. - Известия) при пациенти с COVID-19.
Изследвани са случаи на 1779 случая, 399 (22,4%) от тях са в тежко състояние. Сравнявайки показателите на клиничните анализи, изследователите стигат до заключението, че ниският брой на тромбоцитите е свързан с повишен риск от тежко заболяване и смъртност при пациенти с коронавирус (предпечат на статията е наличен в научните библиотеки).
"Предлага се този индикатор да се използва като маркер за влошаване на състоянието на пациента", каза за "Известия" Дейвид Наимзада, научен сътрудник на Московския институт по физика и технологии. - Говорим за възможността за наблюдение на състоянието на заразените хора и вземане на медицински решения.
Според учения нивото на тромбоцитите отразява някои аспекти на състоянието на хемостатичната система, чиято функция е да поддържа течното състояние на кръвта, да спира кървенето в случай на увреждане на стените на кръвоносните съдове и разтварянето на кръвни съсиреци. Неизправността на тази система показва системни неизправности на тялото, което до известна степен може да показва рязко влошаване на работата му като цяло.
Ефективен индикатор
Идентифицираният критерий наистина може да се използва за диагностициране на тежки форми на коронавирус, които изискват специално внимание на лекарите, каза за "Известия" началникът на отделението по сърдечна хирургия на Клиничния център в университета "Сеченовский" Роман Комаров.
„При тежки случаи на коронавирусна инфекция се появява синдром на многоорганна недостатъчност: черният дроб, бъбреците и белите дробове са увредени“, казва сърдечният хирург. - Това провокира инхибиране на хематопоетичния кълн, което води до намаляване на броя и качеството на тромбоцитите.
Този индикатор вече се използва в клиничната практика за наблюдение на здравето на пациентите при различни патологични състояния, каза за "Известия" професорът на Петербургския политехнически университет Петър Велики, доктор на биологичните науки, ръководител на научните изследвания в областта на молекулярната вирусология и онкологията Андрей Козлов.
- Много заболявания, включително рак, са придружени от намаляване на броя на тромбоцитите (тромбоцитопенията е патология, която се характеризира с проблеми със спиране на кървенето. - Известия). "Това е важна информация за клиницистите. Разбира се, намалението на броя на тромбоцитите е сигнал за влошаване на състоянието на пациента", каза експертът.
Ученият каза, че като цяло кръвната картина може да каже много за тежестта на заболяването. Например при СПИН се нарушава съотношението на CD4 клетките (вид лимфоцити, така наречените Т-хелпери, които помагат на други клетки да унищожават инфекциозни организми) и CD8 (Т-убийци, които разпознават и унищожават анормални или заразени клетки). Пропорцията им се счита за важен клиничен показател, който се използва за характеризиране на състоянието на пациента и качеството на процеса на лечение. Що се отнася до броя на коронавирусите и тромбоцитите, изследванията на тяхната връзка трябва да продължат, каза Андрей Козлов.
Наличен анализ
Както обясни Дейвид Наимзада в разговор с "Известия", методът за определяне на нивото на тромбоцитите в кръвта е добър, тъй като е наличен във всяка клинична лаборатория. Следователно неговото прилагане няма да изисква специални разходи и технически средства.
За COVID-19 обаче е предложен такъв сравнително прост начин за наблюдение на състоянието на пациента за първи път. Към днешна дата научната литература предоставя малко информация за патогенезата на новия щам.
Засега няма достатъчно информация, за да се направят недвусмислени изводи за ефективността на предложения анализ, казва Николай Карпов, служител на Института по биология в Цогу (университетът е участник в проекта за конкурентоспособност 5-100).
- Може да има няколко причини за връзката, установена от учените. Може би вирусът засяга системата за образуване на тромбоцити (червен костен мозък). Или може би се свързва директно с тромбоцитите и кара тялото да произвежда антитела срещу собствените си клетки. Рано е да се говори за някакви конкретни маркери, това изисква допълнителни изследвания, смята експертът.
"Известия" установи също, че при лечението на коронавирусна инфекция се изследват и други кръвни показатели. Например, в руските указания за лекарите, когато решават да се преместят в интензивно отделение, се предлага да се използват редица стандартни лабораторни изследвания. Лекарите измерват билирубин, креатинин и други клинични показатели