Отменя се задължителното носене на маски на открито, отварят Витоша за разходки

България
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

След среща между министър-председателя и членове на правителството с Националния оперативен щаб, в рамките на която бяха дискутирани противоепидемичните мерки във връзка с разпространението на COVID-19,

здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед, с която отменя задължителното носене на маски и други предпазни средства на открити обществени места, съобщиха от Министерство на здравеопазването. В заповедта се посочва "Всички лица, които се намират на открити обществени места ( в т.ч. паркове, улици, автобусни спирки) са длъжни да спазват изискването за социална дистанция и всички противоепидемични мерки, като при необходимост от контакт с други лица да носят предпазна маска или друго средство, покриващо носа и устата".
Отменя се задължителното носене на маски на открито, отварят Витоша за разходки
От 3 май, неделя, природен парк "Витоша" ще бъде отворен за разходки. Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова във фейсбук.
Решението е взето днес на заседание в Министерския съвет с премиера Бойко Борисов, министрите Кирил Ананиев и Младен Маринов, ген. Венцислав Мутафчийски и членовете на Националния оперативен щаб.
"На него коментирахме организацията за отваряне на природните паркове и създаването на организация за излети в планините, за което министъра на здравеопазването издава заповед", пише още Фандъкова.
Екипите на Столична община и Общинска полиция ще организират движението и паркирането на автомобили от „Драгалевци“ до Морените и от „Бояна“ до Златните мостове, Ветровала и Офелиите. Между 11 и 14 ч тези пътища ще се затварят за автомобили. На паркинга на хижа „Алеко“ ще се допускат автомобили с трудноподвижни граждани и с инвалидни колички.
"За да не допускаме събирането на много хора на едно място автобусните линии, които пътуват до Витоша остават спрени. С успокояване на епидемичната обстановка имаме готовност да възстановим движението на градските автобусни линии до Витоша", обяснява столчиният кмет.
Тя подчертава, че при разходка в планината трябва да се спазва дистанция от минимум 2,5 м и съветва при разговори с други хора, да се поставя маска или шал.
Хижите на Витоша остават затворени. Забранява се сядането на пейки и в беседки, както и събирането на компании и групи от туристи. Правенето на пикник е допустимо само за членовете на едно семейство.
"Моля, гражданите, които не познават добре Витоша, но искат да се разходят, да ползват задължително само маркираните екопътеки. Благодаря на всички граждани, които отговорно спазват правилата за разходка в отворените големи паркове. В неделя ще премахнем лентите в големите паркове, но моля гражданите да спазват еднопосочното движение и правилата за разходка в парковете. Остават в сила и забраните за сядане на пейките и за използване на детските и спортни съоръжения. Възлагам на кметовете на райони от понеделник да създадат организация за отваряне на малките паркове в кварталите и градските градини при спазване на всички противоепидемични мерки", казва още Фандъкова.

Източници: dnes.dir.bg, "24 часа"