"Нещо се случва пак". ТЕЦ "Бобов дол" отново ще гори отпадъци

Loose routine sympathetic rough overwhelming distinction africa

България
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Обвинението срещу шефа на ТЕЦ "Бобов дол" за нерегламентирано горене на отпадъци беше предшествано от посещение на вътрешния министър Младен Маринов и главния прокурор Иван Гешев в града в средата на февруари


ТЕЦ "Бобов дол" отново ще гори отпадъци, тъй като забрана за това, издадена от екоминистър Емил Димитров-Ревизоро е отпаднала, съобщиха в събота от ръководството на централата, цитирани от БНР.
От съобщението става ясно, че вече е изпълнено изискването за изграждане на система за мониторинг на една от двете сероочистващи системи. Освен това от дружеството са поели ангажимент до два-три месеца да монтират измервателни станции за чистотата на въздуха в района на Дупница, Големо село и Бобов дол.
Комплексното разрешително на ТЕЦ "Бобов дол" позволява изгарянето на 96 тона RDF отпадък на денонощия.
"Централата вече работи и два автомобила, доколкото знам, са пристигнали със софийски боклук. Нещо се случва пак, което не е редно", коментира Васил Васев, кмет на Големо село, където се намира централата.
Преди малко повече от месец прокуратурата задържа и обвини директора на ТЕЦ "Бобов дол" Емил Христов за нерегламентирано горене на отпадъци, което е създал опасност за живота и здравето на други хора. Той беше освободен срещу гаранция от 30 000 лева.
Седмица преди ареста на Христов, Върховната административна прокуратура (ВАП) възложи на екоминистъра Емил Димитров незабавна проверка за нерегламентирано изгаряне на отпадъци, внесени от страни от Европейския съюз. Обект на проверката ще бъдат ТЕЦ "Бобов дол", ТЕЦ "Брикел", ТЕЦ "Сливен" и ТЕЦ "Перник". Всички тези обекти са свързани с бизнесмена Христо Ковачки.
Разпореждането на ВАП беше предшествано от посещение на главния прокурор Иван Гешев и вътрешния министър Младен Маринов в Бобов дол. Още тогава ръководителят на държавното обвинение съобщи, че в централата са изгаряни отпадъци, смесени с въглища.

Източник: svobodnaevropa.bg