ДА ИСКАШ СВОБОДА... Български народ!? Що е то? Има ли такова чудо?

Меридиани
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Както знаем ,тълковното значение на думата "народ" е - група от хора , населяващи една страна. Но да наречем просто едно население народ , е нужно доста...Защото народа е организъм , който мисли , действа , създава...Който непрекъснато търси , изисква и се бори за най -ценното -Свободата.


Кога например ти , целокупний български народе поиска и стана да се бориш за тази Свобода...?
Когато Ботевите 100-тина момци стъпиха на българския бряг и тръгнаха да мрат с оръжие в ръка за народни правдини ...НЕ!
А възседна ли кон и застана ли през Април 1876-та редом до хвърковатия Бенковски ,литнал да сваля тиранина -ПАК НЕ!
Народе, та нима заслужи тази именно Свобода само с няколкото хиляди опьлченеца на Шипка и край Стара Загора и т н - ЕДВА ЛИ!
Защото , ако руските братя не бяха минали Дунава , едва ли щеше да има държава с името България...Днес казваш - и какво от това...
Все повече си задавам един въпрос : А дали наистина ти , Народе ,си искал с цялата си душа и сърце тази Свобода !? Свобода подарена и напоена с толкова много братска руска кръв .
Ето например днес отново , наши и чужди душмани , те грабят , унижават , дори поробват...На всичкото и отгоре искат да те натикат в братоубийствена война с нашата освободителка Русия...НИКАКВА ТВОЯ РЕАКЦИЯ ! ОТНОВО СЪН! А дали наистина не си в будна кома...То ако е така ,по-добре е да те няма. Нима , Народе , сензорите ти за самосъхранение са вече нацяло унищожени...Нима успяха чалгата и гнусните псевдо -ценности да омаскарят истинското ти лице? Наистина ли вече изчезваш и нямаш силичка поне да поискаш Свободата си и днес.Именно днес тази дума притежава страшна сила.Огромна,Велика сила! Защото характерно за свободния е не само да развява знамена и парадира с тениски и народни носии (събор Рожен например) Да това са традиции , но само с тях не се живее ,нали...Народе , нима както някога и днес Страха е по - силен от волята , по - силен от жаждата за Свобода? А и днес дядо Славейковите думи звучат жестоко и критично . но вярно НЕ СМЕ НАРОД ,А МЪРША...Защото е много лесно да пълниш стомах и хладилник , да удряш по масата и кълнеш , и псуваш , но тихо ,под сурдинка , днешната си робска участ.
И накрая , Народе ,искам да се опитам , поне с думи ,да спра тържествения ти марш към самоунищожението . И никога не забравяй , че ако решиш да бъдеш свободен , " СВОБОДАТА НЕ ЩЕ ЕКЗАРХ , ИСКА КАРАДЖАТА "

БОГ НА ПОМОЩ !

Иван Иванов - Движение на русофили "Петко войвода"