Top Stories

Grid List

Италианските учени Джанлука Риналди и Матео Парадиси анализираха данни за смъртността от коронавирус в Ломбардия, област, която е най-силно засегната от епидемията. Резултатите от изследването се публикуват от портала medRxiv .

И вероятността от заболяване от контакт с предмети е изключително малка.

Новият коронавирус (Covid-19) се разпространи в почти всички страни по света, тъй като за пръв път се появи в Китай в началото на годината.

„Пандемията изисква ограничителни мерки. Правителството трябва да предоставя на обществеността убедителна информация за последиците от извънредното положение.

Ако е умна, Европа ще започне да мисли за стратегическа реиндустриализация, заяви вицепремиерът "Държавата не може да влезе във всяка брънка на икономиката и да плати. Схемата, която предлагаме, ще работи, тя е алтернатива на това работодателят да освободи работниците", това каза вицепремиерът Томислав Дончев. "Това е стимул работодателите да съхранят работниците си и след края на кризата те да започнат да работят на пълни обороти. Мислим за работодателя, но най-вече за работника",допълни той. Според него пакетът мерки на България е сходен с този, който прилагат другите държави. "Не можем да прогнозираме колко дълго ще продължи кризата, но щетите върху икономиката няма да се изчерпят с щетите по време на карантината. Те ще са по-големи след това, затова трябва да сме внимателни... Липсва отговор на основния въпрос - колко време ще продължи тази ситуация. Бихме допуснали, че е три месеца - по аналог с Китай, но няма гаранции, че това ще е така... Всичките ни действия са в режим на неяснота. Не знаем облика на това, срещу което се борим", коментира вицепремиерът пред БНР. Дончев поясни, че автоматична подкрепа от държавата ще получи бизнесът, който страда от въведените ограничения по време на карантината - ресторанти, заведения, услуги: "Другите бизнеси могат да получат подкрепа след доказателство, че имат срив на продажбите с 20 и повече процента". Очакваните разходи са 1 млрд. лева, на първия етап. Дончев има предвид компенсацията от страна на държавата в размер на 60% върху брутното трудово възнаграждение на работниците и служителите, която да имат право да ползват работодатели от всички сектори на икономиката, чиито приходи от продажби са намалели с най-малко 20%, поради напълно или частично преустановена работа вследствие на извънредното положение. Мярката, добила популярност "мярка 60:40" бе одобрена вчера от Тристранния съвет. Вицепремиерът подчерта, че страната ни има техническа готовност за теглене на заем. "Бъдещето ще покаже в какъв размер. Имаме буфер, който можем да ползваме засега. Досега сме препрограмирали 600 млн. лева, а при нужда имаме възможност да реагираме с още около 500 млн. лева, без да предизвикваме щети... Помощ от т.нар. "грантове" също е възможност", отбеляза Дончев. По думите на вицепремиера Европа, ако е умна, трябва да започне да мисли за една стратегическа реиндустриализация. "В кризисни времена, освен тежките ефекти, се случват неща, които не трябва да ни убягват от вниманието. Ето, за дни въведохме дистанционното обучение и то за минимални разходи... Благотворителността... Български софтуерни фирми безвъзмездно работят върху приложения, ценни за правителството и за обществото за справяне с кризата и за отделни сектори", изтъкна Томислав Дончев.


Източник: Blitz.bg

"Ще предложа поемането на дълг - около милиард", заяви финансовият министър София, България29 Март 2020  През следващата седмица се готви за предложение за актуализация на бюджета. Това съобщи финансовият министър Владислав Горанов пред Нова телевизия. "Ще предложа поемането на дълг - около милиард", заяви Горанов. „Как ще се развие кризата с коронавируса, зависи от това колко дълга и дълбока ще бъде тя. След като преодолеем последиците от заразата и се погрижим за живота и здравето на българските граждани, неминуeмо заради ограниченията, които налага пандемията, ще стигнем и до стопанска криза“, каза още той. „Засега предимно са страховете. Всички мерки, които се взеха в останалия свят, с който сме свързани, определено повлияват на бъдещето на всички сектори, които са свързани с експорт. Много малко сектори няма да бъдат директно засегнати“, каза още той. "Не искаме да запазим предприятията, които не могат да се запазят, а бизнесите, които виждат перспектива и искат да се възползват от помощта. Това не е мярка за бизнеси, които ще фалират", коментира мярката 60/40 финансовият министър. "Има бизнеси, които бързо се адаптират, а има и предприятия, които по-трудно могат да преминат към промяна на дейност. Мярката е за работодателите, които искат да запазят заетост. Тези, които не искат да се разделят със своя резерв и не искат да проявят солидарност, да не приемат мярката. 60/40 е с грижа за работника, а не за бизнеса и работодателите, които не искат да участват", допълни Горанов. "Не можем да отделим ресурс като Германия и САЩ. Ще видите, че Франция дава по-малко от нас, ако сравним средствата и БВП на страната", разкри финансовият министър. "Сега последиците за икономиката са да задоволим преките нужди на хората", каза още той. "Ще предложа първоначален вариант за актуализацията на бюджета с повече финансиране за бизнесите. Става въпрос за милиарди левове", съобщи Владислав Горанов. "Не предвиждаме намаляването на ДДС за ресторантите, не всички плащат такъв. Временно се отлага дебатът за наредба Н18", отговори министърът на финансите. "БНБ и търговските банки ще анонсират единна стратегия за отсрочвания на банкови кредити", завърши Горанов и уточни, че тази мярка няма да е "кредитна ваканция".

Източник: Blitz.bg

Деца се гаврят със софиянци, въпреки забраните да излизат, за да се шляят по улиците София, България28 Март 2020, 13:2011493 прочита10 коментара Снимката е илюстративна 1 от 1 Втора група от малки бандюги тероризира столичани. За това сигнализира читателка на БЛИЦ, която е станала свидетел на ужасна сцена и то именно по време на извънредното положение и забраните за излизане без основателна причина навън. БЛИЦ припомня, че преди дни три момченца станаха известни с пакостите си по столичната улица "Пиротска", намираща се в центъра на града. Е, явно по техен пример и други гаменчета са решили да се позабавляват по непристоен начин. По думите на читателката ни малките бандюги тероризирали двама клошари. Те ги замеряли със снежни топки без никаква причина. Тя се чуди къде точно в този момент са родителите им, как така ги пускат навън на игра по време на карантина. Жената се притеснява, че живеем във време, в което уродите си остават уроди и не изпитват грам човечност. Ето какво точно пише тя: "Здравейте, искам чрез вас да насоча вниманието на столичната полиция, че групи тийнейджъри обикалят столичните квартали и се чудят какви глупости да направят... от скука и липса на домашни, може би. Днес, към 18:00 ч. в района на 43 блок в Младост, подобна групичка от около 10-ина хлапета замерваха със снежни топки и с цялата си злоба и сили двама клошари - млад мъж и възрастна жена. Единствено аз се осмелих да ги попитам какво против имат тях и съответно ми се изрепчиха. Докато ги разсейвах, мъжът успя да се качи в автобус, но жената се чудеше къде да отиде. Реши да влезе в квартала, Младост 1а, и да се шмугне между блоковете. Да де, но младежите тръгнаха след нея. Не зная какво се е случило, дано да е успяла да се скрие някъде, защото очевидно искаха да я наранят. Ей така, без причина, от скука. Въпросът ми е къде са онези, които следят дали се спазва карантината? А родителите на тези деца знаят ли къде са отрочетата им, когато е забранено безцелното шляене? За съжаление, макар и притеснителното време, в което живеем, уродите си остават уроди, не изпитват грам човечност и съпричастност. Между другото случката се разигра пред търговски център, там със сигурност има камери!"

 

Източник: Blitz.bg

Зрелищна стрелба е станала преди минути в София. Това съобщиха ужасени очевидци пред БЛИЦ.

Двамата цигани сътвориха бясна гонка с полицията насред карантината в София. Това заяви читател на БЛИЦ, станал свидетел на екшъна.

Тезата и призивът на ген. Тодор Бояджиев за „приятелското разузнаване“ между страните от НАТО, илюстрирани с подслушването на телефона на канцлера на Германия Ангела Меркел, са неприложими срещу службите на САЩ.

Williams instrument pack ratio

Политика

„Макар при извънредни обстоятелства, правителството предлага промени в бюджета на Република България при нулифицирана бюджетна прогноза

Депутатите от Народното събрание на България на първо четене гласуваха за удължаване на извънредното положение до 13 май.

Разпространението на COVID-19 се случва във време, когато човешката аморалност се явява условие за успеха, когато залязва слънцето на цивилизацията, на която до вчера се възхищавахме. Така разсъждава световноизвестният режисьор Емир Кустурица, цитиран от руски медии.

Discovery Channel търси отговори с “Пандемия: COVID-19“ на 5 април от 21 часа

Днес във Военномедицинската академия на България на 82-годишна възраст почина бащата на президента на България Георги Радев.

Advertisement