Top Stories

Grid List

На този етап 21% от учителите са изразили желание да бъдат ваксинирани срещу коронавируса. Записът продължава. Непедагогическият персонал в образователните институции също ще бъде ваксиниран като приоритет.

Ваксинацията срещу коронавируса в България протича успешно и от следващата седмица можем да започнем имунизация на учители, заяви българският здравен министър Костадин Ангелов, който заедно с премиера Бойко Борисов посетиха общинската болница в Гоце Делчев.

61- годишният Павел Воробьов е лекар от четвърто поколение. Доктор на медицинските науки, професор. Бивш ръководител (дълги години) на Катедрата по хематология и гериатрия в Първия Московски държавен медицински университет. И. М. Сеченов. Основател

В България се произвеждат все по-малко зеленчуци, които само поскъпват, показва проучване на Центъра за икономически изследвания към Селскостопанската академия, според БНР.

„Пандемията изисква ограничителни мерки. Правителството трябва да предоставя на обществеността убедителна информация за последиците от извънредното положение.

Ако е умна, Европа ще започне да мисли за стратегическа реиндустриализация, заяви вицепремиерът "Държавата не може да влезе във всяка брънка на икономиката и да плати. Схемата, която предлагаме, ще работи, тя е алтернатива на това работодателят да освободи работниците", това каза вицепремиерът Томислав Дончев. "Това е стимул работодателите да съхранят работниците си и след края на кризата те да започнат да работят на пълни обороти. Мислим за работодателя, но най-вече за работника",допълни той. Според него пакетът мерки на България е сходен с този, който прилагат другите държави. "Не можем да прогнозираме колко дълго ще продължи кризата, но щетите върху икономиката няма да се изчерпят с щетите по време на карантината. Те ще са по-големи след това, затова трябва да сме внимателни... Липсва отговор на основния въпрос - колко време ще продължи тази ситуация. Бихме допуснали, че е три месеца - по аналог с Китай, но няма гаранции, че това ще е така... Всичките ни действия са в режим на неяснота. Не знаем облика на това, срещу което се борим", коментира вицепремиерът пред БНР. Дончев поясни, че автоматична подкрепа от държавата ще получи бизнесът, който страда от въведените ограничения по време на карантината - ресторанти, заведения, услуги: "Другите бизнеси могат да получат подкрепа след доказателство, че имат срив на продажбите с 20 и повече процента". Очакваните разходи са 1 млрд. лева, на първия етап. Дончев има предвид компенсацията от страна на държавата в размер на 60% върху брутното трудово възнаграждение на работниците и служителите, която да имат право да ползват работодатели от всички сектори на икономиката, чиито приходи от продажби са намалели с най-малко 20%, поради напълно или частично преустановена работа вследствие на извънредното положение. Мярката, добила популярност "мярка 60:40" бе одобрена вчера от Тристранния съвет. Вицепремиерът подчерта, че страната ни има техническа готовност за теглене на заем. "Бъдещето ще покаже в какъв размер. Имаме буфер, който можем да ползваме засега. Досега сме препрограмирали 600 млн. лева, а при нужда имаме възможност да реагираме с още около 500 млн. лева, без да предизвикваме щети... Помощ от т.нар. "грантове" също е възможност", отбеляза Дончев. По думите на вицепремиера Европа, ако е умна, трябва да започне да мисли за една стратегическа реиндустриализация. "В кризисни времена, освен тежките ефекти, се случват неща, които не трябва да ни убягват от вниманието. Ето, за дни въведохме дистанционното обучение и то за минимални разходи... Благотворителността... Български софтуерни фирми безвъзмездно работят върху приложения, ценни за правителството и за обществото за справяне с кризата и за отделни сектори", изтъкна Томислав Дончев.


Източник: Blitz.bg

Деца се гаврят със софиянци, въпреки забраните да излизат, за да се шляят по улиците София, България28 Март 2020, 13:2011493 прочита10 коментара Снимката е илюстративна 1 от 1 Втора група от малки бандюги тероризира столичани. За това сигнализира читателка на БЛИЦ, която е станала свидетел на ужасна сцена и то именно по време на извънредното положение и забраните за излизане без основателна причина навън. БЛИЦ припомня, че преди дни три момченца станаха известни с пакостите си по столичната улица "Пиротска", намираща се в центъра на града. Е, явно по техен пример и други гаменчета са решили да се позабавляват по непристоен начин. По думите на читателката ни малките бандюги тероризирали двама клошари. Те ги замеряли със снежни топки без никаква причина. Тя се чуди къде точно в този момент са родителите им, как така ги пускат навън на игра по време на карантина. Жената се притеснява, че живеем във време, в което уродите си остават уроди и не изпитват грам човечност. Ето какво точно пише тя: "Здравейте, искам чрез вас да насоча вниманието на столичната полиция, че групи тийнейджъри обикалят столичните квартали и се чудят какви глупости да направят... от скука и липса на домашни, може би. Днес, към 18:00 ч. в района на 43 блок в Младост, подобна групичка от около 10-ина хлапета замерваха със снежни топки и с цялата си злоба и сили двама клошари - млад мъж и възрастна жена. Единствено аз се осмелих да ги попитам какво против имат тях и съответно ми се изрепчиха. Докато ги разсейвах, мъжът успя да се качи в автобус, но жената се чудеше къде да отиде. Реши да влезе в квартала, Младост 1а, и да се шмугне между блоковете. Да де, но младежите тръгнаха след нея. Не зная какво се е случило, дано да е успяла да се скрие някъде, защото очевидно искаха да я наранят. Ей така, без причина, от скука. Въпросът ми е къде са онези, които следят дали се спазва карантината? А родителите на тези деца знаят ли къде са отрочетата им, когато е забранено безцелното шляене? За съжаление, макар и притеснителното време, в което живеем, уродите си остават уроди, не изпитват грам човечност и съпричастност. Между другото случката се разигра пред търговски център, там със сигурност има камери!"

 

Източник: Blitz.bg

Зрелищна стрелба е станала преди минути в София. Това съобщиха ужасени очевидци пред БЛИЦ.

Двамата цигани сътвориха бясна гонка с полицията насред карантината в София. Това заяви читател на БЛИЦ, станал свидетел на екшъна.

В Европейския парламент се проведе редовна среща за обсъждане на вътрешнополитическата ситуация в България. Фактическият ръководител на републиката премиерът Бойко Борисов не взе участие в събитието, което се проведе онлайн .

Тезата и призивът на ген. Тодор Бояджиев за „приятелското разузнаване“ между страните от НАТО, илюстрирани с подслушването на телефона на канцлера на Германия Ангела Меркел, са неприложими срещу службите на САЩ.

Williams instrument pack ratio

Политика

„Макар при извънредни обстоятелства, правителството предлага промени в бюджета на Република България при нулифицирана бюджетна прогноза

Лидерът на българското национално движение "Русофили" Николай Малинов оглави политическата партия "Възраждане на отечеството", съобщава "Руска България" .
Според него, въпреки факта, че общественото движение остава извън политиката, то се нуждае

Председателят на българската партия АБВ Румен Петков в интервю за агенция "Фокус" заяви необходимостта от запазване на добросъседските отношения между балканската република и Русия.

В София, цветя бяха изложени на паметника на генерал от Руската империя Йосиф Гурко.

На събитието присъстваха кметът на столицата на България Йорданка Фандъкова, представители на социалистическата партия на републиката, както и служители на руското

 Sample Banner Home 2
 Sample Banner Home 3
Sample Banner Home 4
Advertisement